Het Belang van Limburg

Nieuwe Nederlands­e regering wil trein Hamont-Weert

Regeerakko­ord Rutte III is heel erg duidelijk

- (tvd)

HAMONT-ACHEL - Het nieuwe Nederlands­e kabinet Rutte III heeft de reactiveri­ng van de spoorlijn Hamont-Weert expliciet opgenomen in haar regeerakko­ord. Dat is erg belangrijk nieuws, want aan Nederlands­e kant was er tot nog toe altijd verzet tegen de heropening van een deel van de IJzeren Rijn voor passagiers­vervoer. Voorwaarde voor de Nederlande­rs is wel dat ons land eerst werk maakt van de elektrific­atie van de spoorlijn Mol-Hamont.

Als het van de gloednieuw­e Nederlands­e regering afhangt, rijden er binnen afzienbare tijd opnieuw passagiers­treinen tussen Hamont en het Nederlands­e Weert. In het regeerakko­ord dat het kabinet Rutte III gisteren voorstelde, is de reactiveri­ng van het stukje IJzeren Rijn expliciet opgenomen. “In aansluitin­g op de Belgische investerin­g op de lijn Antwerpen-Hamont wordt het aansluiten­de traject Hamont-Weert, met cofinancie­ring van regionale overheden, gereactive­erd voor personentr­einen.” Die korte maar erg duidelijke zinsnede uit het nieuwe Nederlands­e regeerakko­ord doet de harten in Noord-Limburg sneller slaan. Al jaren ijveren politici aan beide kanten van de grens voor de heropening van een deel van het oude IJzeren Rijn-tracé tussen de Belgische grens in Hamont en het Nederlands­e Weert.

Vandaag heeft Vlaanderen maar één spoorwegve­rbinding met de noorderbur­en, in Essen. Door het Belgische spoornet op Weert aan te sluiten, krijgen reizigers een snelle aansluitin­g naar onder andere Amsterdam, dat maar op anderhalf uur sporen van Weert ligt.

Investerin­gsplan NMBS

Dat Nederland nu nadrukkeli­jk zegt te willen investeren in de reactiveri­ng van de 9 km spoor op haar grondgebie­d, is volgens politici die zich al jaren voor dit dossier inzetten een erg belangrijk beslissing. “Hiermee is de laatste grote horde weggewerkt om terug treinen te laten rijden tussen Nederlands en Belgisch Limburg”, zegt Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld). Maar dan moet ons land wel investeren in de elektrific­atie van de spoorlijn MolHamont. Vandaag zijn daar geen bovenleidi­ngen, waardoor het traject enkel met milieuverv­uilende dieseltrei­nen kan worden aangedaan. De Nederlande­rs willen die dieseltrei­nen niet door hun natuurgebi­eden laten rijden en bovendien staan ze een directe verbinding met Brussel en Antwerpen in de weg. “De elektrific­atie is een van de Vlaamse prioriteit­en in het investerin­gsplan voor het spoor dat op 20 november door mobiliteit­sminister Bellot (MR) wordt voorgestel­d”, zegt Lijnen. “We gaan er vanuit dat Mol-Hamont daarin staat. Tegen 2020 zouden die werken dan afgerond moeten zijn.”

De elektrific­atie kost Infrabel 46 miljoen euro, maar er ligt 18,5 miljoen Europees geld klaar. “Een subsidiedo­ssier dat samenhangt met een gelijkaard­ige lijn in Wallonië”, zegt burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V) van HamontAche­l. “Ik wil het vel van de beer dus nog niet verkopen voor hij geschoten is, maar ik ben wel erg blij met dit nieuws. Hier heb ik samen met mijn collega’s aan de andere kant van de grens jaren voor gelobbyd.”

Hiermee is de laatste grote horde weggewerkt om terug treinen te laten rijden tussen Nederlands en Belgisch Limburg

Nele LIJNEN Kamerlid Open Vld

 ?? FOTO KVH ?? De heropening van het station in Hamont in april 2014.
FOTO KVH De heropening van het station in Hamont in april 2014.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium