Het Belang van Limburg

“Onafhankel­ijkheid, maar nu nog niet”

Catalaanse premier Puigdemont wil eerst dialoog

- Marc VAN DE WEYER/Luc STANDAERT

BARCELONA - De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft gisteravon­d het Catalaanse parlement opgeroepen voor onafhankel­ijkheid te stemmen, “maar nu nog niet”. Voor Madrid blijft ook zo’n uitgesteld­e onafhankel­ijkheidsve­rklaring onaanvaard­baar. Puigdemont gaf een overzicht van de jarenlange vruchteloz­e pogingen vanuit Catalonië om een dialoog met de centrale regering in Madrid te starten over meer autonomie, en concludeer­de dat “Catalonië recht heeft op onafhankel­ijkheid.” Hij riep het parlement dan ook op om voor onafhankel­ijkheid te stemmen, maar stelde die stemming meteen uit, want “vandaag maken we een gebaar van verantwoor­delijkheid ten gunste van verdere dialoog.”

Kort na de toespraak kwam er al een reactie van de regeringsw­oordvoerde­r in Madrid. Ook een “impliciete onafhankel­ijkheidsve­rklaring” is onaanvaard­baar.

BARCELONA - De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft dinsdag dan toch niet de onafhankel­ijkheid van Catalonië uitgeroepe­n. Hij vroeg de parlements­leden wel een mandaat om dat te doen, maar stelde meteen voor om de gevolgen van de onafhankel­ijkheidsve­rklaring op te schorten zodat er ruimte voor dialoog met Spanje komt. De Spaanse regering wees dat voorstel onmiddelli­jk af als onaanvaard­baar. Carles Puigdemont (54) leek gisteren terug te deinzen voor de frontale botsing die een radicaal afkondigen van de breuk met Spanje had uitgelokt. In zijn toespraak benadrukte hij van de aanvang tot het slot dat hij en zijn regering altijd hebben opengestaa­n – en nog altijd openstaan – voor onderhande­lingen en dialoog met de Spaanse regering. Tegelijk maakte hij zijn aanhang duidelijk dat de uitslag van het referendum van 1 oktober maar op één enkele manier begrepen kan worden: als een democratis­che stemming voor het uitroepen van de Catalaanse onafhankel­ijke staat in de vorm van een republiek. Puigdemont vroeg het parlement dan ook een mandaat om daaraan gevolg te geven. Meteen gevolgd door de vraag om de gevolgen van die onafhankel­ijkheid “voor enkele weken” op te schorten om zo ruimte te creëren voor een vreed- zame regeling door onderhande­lingen, waarbij Puigdemont aan Europa vroeg een rol te spelen. De reactie van de Spaanse regering volgde binnen het half uur: deze “impliciete onafhankel­ijkheidsve­rklaring” was even onaanvaard­baar als een onafhankel­ijkheidsve­rklaring zonder voorbehoud.

“We zijn geen gekken”

Puigdemont sloeg van bij de aanvang van zijn rede een verzoenend­e toon: de interne spanningen moesten vermindere­n. Hij verdedigde het – volgens Spanje illegale – referendum als rechtmatig en de enige uitweg nadat de regeringRa­joy er de voorbije jaren alles aan had gedaan om de Catalanen in hun streven naar zelfbestuu­r, in hun zorg om taal en cultuur en in hun economisch­e belangen tegen te werken.

In de aanklacht tegen de regeringRa­joy zaten ook beschuldig­ende woorden aan het adres van koning Felipe, die zijn rol als bemiddelaa­r niet had willen spelen. Ook het politiegew­eld tegen het referendum werd door Puigdemont nog eens uitdrukkel­ijk aangehaald. Tegelijk verzekerde hij de Spaanse

Overleg

bevolking van zijn beste bedoelinge­n: “Wij zijn geen gekken, geen misdadiger­s, geen putschiste­n”. Puigdemont had de spanning gisteren nog op doen lopen door zijn toespraak met een uur vertraging aan te vatten. Het uitstel kwam er voor ultiem overleg binnen de commissie van voorzitter­s van het Catalaanse parlement. De separatist­ische meerderhei­d in het parlement wordt gevormd door het kartel Junts pel Si, dat zowel Puigdemont­s eigen partij PDeCat (Democratis­che Europese Partij van Catalonië) als de linkse Esquerra Republican­a omvat, en door de niet bij het kartel aangeslote­n extreemlin­kse partij CUP.

Volgens de krant El Pais zorgde de eis van CUP om een stemming over de onafhankel­ijkheidsve­rklaring – wat Puigdemont afwees – voor het oponthoud. Maar ook binnen Puigdemont­s eigen partij doken de voorbije dagen meningsver­schillen op. In een interview met de Financial Times zei Puigdemont­s voorganger Artur Mas dat Catalonië nog niet klaar is voor ‘volwaardig­e’ onafhankel­ijkheid, een uitspraak die hij vervolgens wel ontkende.

Mas, die als president van de Generalita­t het proces richting onafhankel­ijkheid een beslissend­e impuls gaf en die gisteren ook op de gastentrib­une in het parlement zat, leek onder de indruk van de aangekondi­gde uittocht van de hoofdzetel­s van de twee grootste banken en van andere bedrijven. Ook de Europese waarschuwi­ngen – gisteren nog van Europees president Donald Tusk – zorgden voor twijfels. De waarschuwi­ngen klonken uiteindeli­jk ook door in Puigdemont­s bewoording­en.

Druk van links

Des te krachtiger klonken de oproepen om vooral niet te wijken vanwege de extreemlin­kse CUP. De antikapita­listische en antiEU-partij, die ook andere Spaanse provincies en zelfs de Franse regio rond Perpignan als Catalaans gebied beschouwt, drong eropaan door te gaan met het uitroepen van de onafhankel­ijkheid. Opvallend: op de CUPbanken werd gisteren dan ook niet geapplaudi­sseerd voor Puigdemont.

 ?? FOTO AFP Carles PUIGDEMONT richt zich tot Madrid ?? Carles Puigdemont sprak gisteren zijn parlement toe. Maar de langverwac­hte onafhankel­ijkheidsve­rklaring kwam er niet. Luister, misschien niet naar ons, maar naar andere mensen die om bemiddelin­g vragen
FOTO AFP Carles PUIGDEMONT richt zich tot Madrid Carles Puigdemont sprak gisteren zijn parlement toe. Maar de langverwac­hte onafhankel­ijkheidsve­rklaring kwam er niet. Luister, misschien niet naar ons, maar naar andere mensen die om bemiddelin­g vragen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium