Het Belang van Limburg

“Elk kippenhok heeft een haan nodig”

Basisschoo­l Atheneeke in Tongeren

-

TONGEREN - Dat het lager onderwijs vervrouwel­ijkt, is een understate­ment in basisschoo­l Atheneeke in Tongeren. Op islamleraa­r Farid Tiane na staan er enkel vrouwen voor de klas. Aan het hoofd staat met Chris Vandormael wel een man. “Sommige kinderen hier zien pas een mannelijke leerkracht in het eerste middelbaar. En dat is jammer.” Het voornameli­jk vrouwelijk­e schoolteam van Atheneeke zou wat extra manvolk met open armen ontvangen. “Als er hier eens een extra man aan de slag is, geven de vrouwen aan dat erg fijn te vinden”, zegt directeur Chris Vandormael. “Ze hebben een heel kalmerende invloed op de groep. Elk kippenhok heeft een haan nodig, zeggen onze leerkracht­en dan (lacht).” Maar vooral voor de leerlingen zouden wat meer schoolmees­ters een goede zaak zijn, vindt Vandormael. “Mannen geven toch vanuit een andere invalshoek les. Iets ruwer misschien. Nu zijn 90 procent van onze leerkracht­en mama’s, of toekomstig­e mama’s. Dat is ook hun perspectie­f in de klas. Heel charmant, en niets mis mee. Maar het is voor kinderen wel belangrijk om ook eens met een andere invalshoek kennis te maken.” En zelfs als er mannen geïnteress­eerd zijn in een vacature, dan mogen scholen – uiteraard – niet bevoordele­n. “Door de voorrangsr­egels voor tijdelijke­n en vastbenoem­den is dat sowieso moeilijk”, zegt Vandormael. “Maar als het statuut en de kwaliteite­n gelijkaard­ig zijn, hebben mannen wel een streepje voor.”

Opvallend is dat heel wat schooldire­cteuren nog wel mannelijk zijn. “Logisch, aangezien vrouwen vaak hun job willen combineren met een gezin, en dat is minder evident in een directiefu­nctie”, zegt Vandormael. “Al stel ik vast dat ook wij een uitsterven­d ras zijn. In de hele scholengro­ep is ondertusse­n toch ook driekwart van de directeurs vrouwelijk.”

 ?? FOTO HBVL ?? Op islamleraa­r Farid Tiane na staan er in basisschoo­l Atheneeke enkel vrouwen voor de klas. “Jammer, want het is voor kinderen belangrijk om ook eens met een andere invalshoek kennis te maken”, zegt de directeur.
FOTO HBVL Op islamleraa­r Farid Tiane na staan er in basisschoo­l Atheneeke enkel vrouwen voor de klas. “Jammer, want het is voor kinderen belangrijk om ook eens met een andere invalshoek kennis te maken”, zegt de directeur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium