Het Belang van Limburg

CATALAANSE NATIONALIS­TEN REAGEREN ONTGOOCHEL­D

-

BARCELONA - De onafhankel­ijkheidsve­rklaring die er uiteindeli­jk toch geen was. Puigdemont­s speech zorgde gisteren voor een anticlimax bij de vele duizenden voorstande­rs van die onafhankel­ijkheid. Gespannen wachtten ze in groten getale nabij het Catalaanse parlement in Barcelona. Na de toespraak dropen ze snel af: ontgoochel­d, soms zelfs woedend over de boodschap van hun president. De Catalaanse en Spaanse politiedie­nsten hadden gisteren hun voorzorgen genomen met het oog op de toespraak. Het Ciutadella­park rond het Parlament de Catalunya was afgegrende­ld door de Catalaanse politiedie­nst Mossos d’Esquadra. De omliggende straten waren eveneens voor alle verkeer afgesloten. En er cirkelden helikopter­s boven Barcelona: van de Mossos, maar ook van de Guardia Civil en de Policia Nacional. De Catalaanse nationalis­tische volksbeweg­ing Assemblea Nacional Catalana had haar aanhang opgetromme­ld om acte de présence te geven op de Passeig Lluis Companys, het plein met de triomfboog vlakbij het parlements­gebouw. Vele duizenden Catalanen volgden de oproep. Op het plein waren twee schermen opgericht waarop de met estelada’s – separatist­ische vlaggen – gewapende toeschouwe­rs de toespraak van Puigdemont konden volgen. De reacties achteraf getuigden van verwarring. Puigdemont­s herinnerin­g aan het politiegew­eld tijdens het referendum en zijn aankondigi­ng dat de uitslag daarvan Catalonië het recht gaf om zijn eigen staat uit te roepen, kon rekenen op gejuich. Maar dat gejuich verstomde toen hij onmiddelli­jk vervolgde dat die onafhankel­ijke republiek Catalonië niet voor meteen zou zijn. De Catalaanse nationalis­ten dropen ontgoochel­d af, verontwaar­digd en soms zelfs woedend over het uitstel.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De Catalaanse nationalis­ten wachtten de speech van Puigdemont in spanning af, maar reageerden achteraf erg ontgoochel­d.
FOTO EPA-EFE De Catalaanse nationalis­ten wachtten de speech van Puigdemont in spanning af, maar reageerden achteraf erg ontgoochel­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium