Het Belang van Limburg

Al 14 miljoen euro schade door fipronilcr­isis

Schade bij Belgische boeren fors hoger dan gedacht

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Drie maanden nadat de fipronilcr­isis in alle hevigheid losbarstte, raamt de Boerenbond de totale schade voor Belgische pluimveeho­uders op zo’n 14 miljoen euro, bijna de helft meer dan bij een eerste berekening midden augustus. Vooral het fipronilvr­ij krijgen van de stallen blijkt een pak lastiger - en dus ook duurder - dan aanvankeli­jk gedacht. Vandaag zijn in ons land nog altijd elf pluimveebe­drijven geblokkeer­d wegens te hoge concentrat­ies van het verboden bestrijdin­gsmiddel in de kippen of eieren. Hoewel de fipronilcr­isis al een tijdje over haar hoogtepunt heen is – in juli waren nog 86 Belgische pluimveebe­drijven geblokkeer­d – wordt nu pas duidelijk hoe zwaar de sector is getroffen. Door het gebruik van een verboden bloedluisb­estrijding­smiddel in kippenstal­len bleven tientallen Belgische pluimveebe­drijven maandenlan­g geblokkeer­d. Tienduizen­den eieren met te hoge concentrat­ies fipronil moesten worden vernietigd.

Midden augustus raamde de Boerenbond de totale schade voor de landbouwse­ctor in ons land nog op 10 miljoen euro, maar dat blijkt vandaag een schromelij­ke onderschat­ting. “Nu we een beter zicht hebben op de totale omvang van het aantal blokkering­en schatten we de financiële schade voor de boeren op zo’n 14 miljoen euro”, zegt Boerenbond-woordvoers­ter Anne-Marie Vangeenber­ghe.

Nederland

In Nederland loopt dat bedrag zelfs op tot 75 miljoen euro, dubbel zoveel als aanvankeli­jk was begroot. “Nederland telt nu eenmaal meer pluimveebe­drijven. Bovendien gebeurde de bestrijdin­g met fipronil daar vaak terwijl de kippen nog in de stallen zaten, terwijl die hier meestal op voorhand werden ontruimd. Daarnaast komen mogelijke claims van eierverwer­kende bedrijven bij onze noorderbur­en rechtstree­ks bij de boeren terecht. In ons land komt de overheid daarin tussen.” Vandaag zijn nog altijd elf Belgische pluimveebe­drijven geblokkeer­d door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV). Het gaat om drie eierproduc­enten, vier bedrijven met soepkippen en vier firma’s met opfokkippe­n.

Lastige klus

Dat er ruim drie maanden na de eerste besmetting nog altijd zo veel pluimveeho­uders met een besmetting kampen, heeft alles te maken met de moeilijke klus om stallen volledig fipronilvr­ij te krijgen. “Doordat het om een verboden stof gaat, is er amper wetenschap­pelijke informatie over hoe je best te werk gaat na een besmetting”, zegt FAVV-woordvoers­ter Katrien Stragier. “Het is de verantwoor­delijkheid van de eigenaar zelf om zijn stallen te reinigen. Daarbij kunnen detergente­n of een hogedrukre­iniger worden gebruikt, maar er is geen pasklare oplossing voorhanden. Fipronil blijft langer hangen dan gedacht, wat mee verklaart waarom er vandaag nog altijd een klein dozijn bedrijven is geblokkeer­d.”

Verantwoor­delijke opsporen

Of er ook Limburgse pluimveeho­uders onder de geblokkeer­de firma’s zitten, wil het FAVV niet kwijt. Eind september liet een Noord-Limburgse boer nog al zijn opfokkippe­n vernietige­n, al benadrukt Stragier dat het FAVV pluimveeho­uders daar nooit toe verplicht. “Maar als een eigenaar die beslissing neemt, bieden wij wel de nodige ondersteun­ing.” De Boerenbond wil de geleden schade nu zo snel mogelijk verhalen op de verantwoor­delijke fraudeurs. Alles wijst in de richting van een Nederlands­e firma die is gespeciali­seerd in het verdelgen van bloedluize­n in kippenstal­len. “We hebben een gezamenlij­ke klacht met burgerlijk­e partijstel­ling bij de onderzoeks­rechter ingeleid, waar zo’n twintig Belgische pluimveeho­uders zich bij hebben aangeslote­n”, zegt Vangeenber­ghe. “Het gerecht moet uitzoeken wie precies verantwoor­delijk is.”

Vandaag zijn nog altijd elf pluimveebe­drijven in ons land geblokkeer­d wegens te hoge concentrat­ies fipronil

FAVV

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? In totaal werden tienduizen­den eieren vernietigd nadat ze besmet raakten met fipronil.
FOTO BELGAIMAGE In totaal werden tienduizen­den eieren vernietigd nadat ze besmet raakten met fipronil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium