Het Belang van Limburg

Staking vooral gevoeld op de weg

Weinig hinder in Limburg door ‘reactiedag’ socialisti­sche vakbond

-

De nationale staking van gisteren was voor de Limburgers vooral te voelen in de auto. In totaal stond er 320 kilometer file op Vlaamse wegen, goed voor de langste ochtendspi­ts van het jaar. “We merken dat de mensen het zekere voor het onzekere nemen en vroeger vertrekken”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum. Verder was er van de aangekondi­gde ‘reactiedag’ niet veel te merken in onze provincie.

HASSELT -

Daar waar er normaal om 7 uur ’s morgens een file van tachtig kilometer staat, was die dinsdag 140 kilometer lang. “Twee ongevallen in Antwerpen hebben de situatie niet echt bevorderd”, zegt Bruyninckx. Om 9.30 uur werd de piek bereikt: 320 kilometer. Meteen goed voor de langste ochtendspi­ts van 2017.

Hoewel bij de NMBS op alle lijnen treinen reden, waren er stevige vertraging­en. “Tijdens de ochtendspi­ts in Limburg viel het al bij al mee”, zegt NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman. “Toen reed vier vijfde van de treinen, ’s middags de helft. Tijdens de avondspits was de hinder groter. Op de lijnen Hasselt-Leuven en Hasselt-Antwerpen reed ’s avonds de helft van de treinen. De treinen tussen Hasselt en Maastricht (via Luik) reden zelfs helemaal niet.” De Lijn bleef grotendeel­s gespaard. “Zo’n tachtig procent van de chauffeurs in Limburg is uitgereden”, zegt Sonja Loos.

Rood

Verder veroorzaak­ten de syndicale acties van de socialisti­sche vakbond weinig tot geen hinder in onze provincie. In de drie grootste steden – Genk, Hasselt en Beringen – werd er amper gestaakt onder het stadsperso­neel. Ook bij de grote werkgevers in Limburg bleef het rustig. Bij onder meer de drie grote scholen – UHasselt, PXL en UCLL – verliep de werkdag zonder onrust of afwezige werknemers, net als bij grote bedrijven H.Essers, Cegeka en Aperam. Ook de afvalophal­ers van Limburg.net hebben het werk dinsdag gewoon verder gezet.

Het Hasseltse Groenplein aan het stadhuis kleurde wel rood. De socialisti­sche vakbond ACOD verzamelde er na een optocht door de binnenstad. “We moeten nu actie ondernemen”, zegt Kevin Jordens, voorzitter van ACOD Limburg. “Deze regering treft eenzijdige maatregele­n zonder aan zijn burgers te denken. We moeten fors aan pensioen inleveren, en de mensen komen nu al amper rond. We mogen niet over ons heen laten lopen.”

De socialisti­sche vakbond staat er vandaag alleen voor, en dat vindt Jordens wel jammer. “Wij zijn een vakbond die ons niet aan de kant laat schuiven”, zegt hij. “Het zou beter geweest zijn zou de ACV ook gestaakt hebben. Samen staan we immers sterker.” “We zitten echt op ons tandvlees”, zegt ook Stefan ’t Jolyn van ACOD spoor in Limburg. “Met de regering praten? Dat hebben we gedaan, maar op een gegeven moment ben je uitgepraat. En dus beroepen we ons noodgedwon­gen op ons recht om te staken.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De betogers van ACOD verzamelde­n op het Hasseltse Groenplein, aan het stadhuis.
FOTO SVEN DILLEN De betogers van ACOD verzamelde­n op het Hasseltse Groenplein, aan het stadhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium