Het Belang van Limburg

Wat moet er nog gebeuren?

-

Pensioenen

De sociale partners zijn het na twee jaar onderhande­len niet eens geraakt over wat nu een zwaar beroep is in de privé. De werkgevers wilden vooral focussen op nachtwerk, de vakbonden hadden 80 categoriee­n voorzien. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) komt nu tegen eind dit jaar zelf met een voorstel. Het overleg voor zware beroepen bij de overheid loopt nog. Dat is vooral belangrijk voor mensen in het onderwijs. Daarnaast moet er nog een systeem van punten worden uitgewerkt. Ook die onderhande­lingen lopen, maar aangezien dit pas moet ingaan in 2025 is er wel nog tijd.

Armoede

Staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding Zuhal Demir (N-VA) heeft zondag duidelijk gezegd dat de uitkeringe­n niet worden opgetrokke­n tot aan de Europese armoedegre­ns, ook al staat dat in het regeerakko­ord. Hoeveel dat nu zou kosten? Wel, duidelijke cijfers zijn er niet. De schattinge­n gaan van 700 miljoen tot 1,5 miljard. Michel heeft de kritiek daarop duidelijk opgepikt. Hij herhaalde dat deze regering de bedoeling heeft om ‘progressie­f’ (in stappen, nvdr.) tot aan die armoedegre­ns te geraken. Dus wellicht wel ‘richting’ armoedegre­ns, maar niet tot aan.

Arco

Voor Arco-coöperante­n wordt er een dading uitgewerkt. Daar moeten wel zo’n 70 à 75 procent van de coöperante­n mee akkoord gaan, vindt Europa. Als dat lukt, kan de regering een deel van de opbrengst van Belfius (600 miljoen euro) gebruiken om hen uit te betalen. Ook dat moet nog allemaal volgend jaar gebeuren.

Vervanging F-16

Volgend jaar moet de regering ook beslissen over de vervanging van de F-16. Wordt het de Amerikaans­e F-35, de Europese Eurofighte­r of toch de Franse Rafale? Het dossier, goed voor zo’n 3,5 miljard euro, ligt erg gevoelig. Niet alleen om de kostprijs, maar ook omdat de Fransen er een communauta­ir spel van proberen te maken door de Rafale buiten de competitie om te laten deelnemen.

Energiepac­t

De regering moet een oplossing zoeken voor de nog altijd geplande kernuitsta­p in 2025. Hoe langer dit dossier wordt uitgesteld, hoe moeilijker dat wordt. Kernenergi­e is nog altijd goed voor de helft van onze energiebev­oorrading. Er moeten dringend maatregele­n worden getroffen om dat te compensere­n, onder andere met meer hernieuwba­re energie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium