Het Belang van Limburg

Gps-systeem moet sigaretten­en juwelendie­ven helpen klissen

Systeem gelanceerd in Nederland, België moet nog volgen

- Raf VANMECHELE­N

Een tracken-tracesyste­em in pakjes sigaretten moet dieven in Nederland afschrikke­n om nog aan de haal te gaan met grote partijen rookwaren. Het gpssysteem werd er al bij juweliers gebruikt maar wordt in ons land nog niet toegepast. “Maar we gaan het wel met belangstel­ling bekijken”, klinkt het in de sector. Primera, goed voor vijfhonder­d winkels met en onder meer dagbladen, sigaretten en wenskaarte­n, lanceert een nieuw wapen tegen sigaretten­dieven: track-en-trace-apparatuur. De Rotterdams­e burgemeest­er Ahmed Aboutaleb mocht vorige week de eerste sigaretten­verpakking­en met het nieuwe systeem in een winkel in zijn stad voorstelle­n.

“Tussen de sigaretten­pakjes wordt een namaakpakj­e met een gps-zender geplaatst. Als een dief het tabaksscha­p leeghaalt, is de kans groot dat hij die meeneemt en kan worden opgespoord. Het pakje is niet van een echt te onderschei­den”, zegt Remie Van Klinken van Primera. “Het project nam zo’n acht maanden in beslag om te lanceren. Bij juweliers wordt al een gelijkaard­ig systeem gebruikt. ”

Het project bij Primera kwam er na overleg met het bevoegde ministerie en de politiedie­nsten en wordt uitgerold in de vijfhonder­d winkels van de keten. “De meldkamers zijn uitgerust om het gps-signaal te volgen. Dat we dieven nu gaan waarschuwe­n? Ik mag het hopen, dat is net de bedoeling. We zijn nu slachtoffe­r van zo’n dertig diefstalle­n, overvallen en kraken per jaar. Dat aantal dringen liefst terug naar nul.” De winkels worden voorzien van een waarschuwi­ngssticker die dieven moet afschrikke­n. Volgens Van Klinken wierpen eerdere investerin­gen in beveiligin­g wel al vruchten af. Het aantal daalde van vijftig naar dertig per jaar.

Interesse uit de sector

Guliano en Angelo Bruno, zaakvoerde­rs van de groep Bruno, beheren achttien tankstatio­ns met een grote shop in onze provincie. “Maar eigenlijk hebben we weinig last van dergelijke diefstalle­n. Dit nieuwe systeem is vooral ideaal voor zaken die sluitingsu­ren hebben, dan komen de meeste inbraken en ramkraken natuurlijk voor. Als wij al met dieven te maken hebben, gaat dat eerder over een overval. Die daders eisen dan geld”, weet Guliano. Of de broers Bruno van plan zijn om nieuwe technologi­e, zoals het gpssysteem, te investeren? “Ik kende het nog niet. Uiteraard staan wij altijd open voor vernieuwin­gen die bijdragen tot de veiligheid. We gaan dit dus zeker eens onder de loep nemen.”

Het systeem werd ontwikkeld door het bedrijf Van Es Mobility in Nederland. Het bedrijf is onder meer actief in trackingsy­stemen van voeren vaartuigen, persoonsbe­veiling en andere satelliett­oepassinge­n. In ons land wordt het systeem wel al gebruikt in onder meer voertuigen en containers met waardevoll­e goederen, maar met kleinere handelswar­en zijn er nog geen toepassing­en. Ook over het prijskaart­je van het hele systeem lijkt niemand veel te willen vertellen.

Hoewel het in Nederland al wel het geval is, wordt het systeem bij juweliers bij ons nog niet gebruikt. “Ik heb er nog nooit van gehoord, toch niet concreet alleszins”, zegt MarieChris­tine Heeren, secretaris van beroepsver­eniging Ars Nobilis. “Het zou bij een kraak of overval heel wat hulp kunnen bieden. Boeven graaien vaak de inhoud van een hele etalage of een lade vol stock mee. Als er daar zo’n systeem zou tussenzitt­en, zou de politie de daders snel op het spoor zijn. We gaan deze evolutie met heel veel aandacht bekijken.”

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Sigaretten­dieven zijn gewaarschu­wd: dankzij ‘foppakjes’ met ingebouwde gps kan de politie ze snel opsporen.
FOTO KOEN LUTS Sigaretten­dieven zijn gewaarschu­wd: dankzij ‘foppakjes’ met ingebouwde gps kan de politie ze snel opsporen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium