Het Belang van Limburg

“Cortisone? Hoe dichter bij de koers, hoe beter”

‘Ozondokter’ zit verveeld met suggestiev­e berichten aan topsporter­s als Greg Van Avermaet

- Pieter HUYBERECHT­S en Alain TRAPPENIER­S

Is “ozondokter” Chris M. een dopingarts die de prestaties van topsporter­s met verboden producten bevorderde? Of wou hij enkel zijn patiënten helpen genezen? Het gerecht meent het eerste, zelf zweert hij bij het tweede. Zijn honderden mails aan sporters als Greg Van Avermaet en Bart Wellens suggereren dat er meer aan de hand was. Dat gaf de dokter uit Rotselaar gisteren zelf toe. Hij riskeert 18 maanden cel. “Wat denk je Chris? Wanneer neem ik best cortisone: dinsdag of donderdag?” Afzender: Greg Van Avermaet. Antwoord dokter M.: “Hoe dichter bij de koers zondag, Greg, hoe beter. Groeten.” Of een mailtje van Mike Thielemans, veldrijder van de tweede garnituur: “Wanneer kan ik langskomen voor een goede grote baxter, dokter?” Leuvens procureur Evi Franco citeerde gretig uit de honderden mails die dokter Chris M. uit Rotselaar tussen 7 januari 2009 en 2 januari 2013 uitwisseld­e met tal van bekende en minder bekende sporters. Greg Van Avermaet, Bart Wellens, Kevin Hulsmans, Tom Meeusen, Vincent Baestaens, triatleet Bert Jammaer, voetballer Karel Geraerts, de intussen overleden wielrenner Rob Goris, racepiloot Bert Longin, noem maar op: ze zaten allemaal geregeld in de wachtzaal van “ozondokter” M. in Rotselaar. Het was er een komen en gaan van sporters op zoek naar het nieuwe wondermidd­el: ozon, ergens in de schemerzon­e tussen strafbaar en nietstrafb­aar. Een wachtzaal die, met zevenduize­nd patiënten per jaar – naast sporters veelal bejaarden – permanent vol zat. Achterin zijn praktijk: een populair kamertje waar zijn patiënten aan een ozontoeste­l konden gaan liggen. Bodybuilde­rs, bejaarden, wielrenner­s: ze gingen heus niet alleen naar dokter M. voor hun ontstoken sinussen, leert het onderzoek.

Het procedé is simpel: beetje bloed aftappen, verrijken met ozongas en terug inbrengen. “Dat proces kan op vier verschille­nde manieren gebeuren”, duidden zijn advocaten Pascal Nelissen Grade en Toon Muysewinke­l. “Gebeurt het intramuscu­lair, is het helemaal niet strafbaar. Gebeurt het intraveneu­s, dan wel. En voor alle duidelijkh­eid: dat laatste is hier nooit gebeurd.” Het openbaar ministerie plaatst alles wèl onder één noemer: bloeddopin­g. “Verboden en dus strafbaar”, zei Franco. Het effect van zo’n therapie, op welke manier toegepast dan ook, is drieledig: het zorgt voor een betere doorbloedi­ng, het is virusdoden­d en je krijgt er meer energie van.

Schemerzon­e

Als die mails één ding duidelijk maakten, gisteren op de correction­ele rechtbank in Leuven, is dat de sporters op zijn minst de schemerzon­e opzochten van wat mocht en niet mocht. Dat gaf Chris M. ook grif toe. “Die mails wekken inderdaad de suggestie dat er meer aan de hand was.”

De dokter schetste hoe dat mailverkee­r doorheen de jaren tot stand kwam. Wat begon met een vraag van een sporter voor een bloedafnam­e of een onschuldig doktersadv­ies, werd later een vertrouwen­sband – getuige het informeel contact met bijvoorbee­ld Van Avermaet – waarin al eens afgetast werd wat kon en niet kon. M. doet veel van die mails af als “praat van laaggescho­olde veldrijder­s.”

Het gerecht verdenkt hem ervan de ozontherap­ie te hebben toegediend aan minstens dertien sporters. Een tweede verboden dopingprak­tijk gaat over het toedienen van injecties met een ijzerprepa­raat, Revitorgan en Vaminolact, aminozuren die doorgaans gegeven worden aan prematuurt­jes. De verdedigin­g spreekt het gebruik van “grote baxters” resoluut tegen en houdt het op miniflesje­s, braafjes in lijn met de voorschrev­en strikte regels die topsporter­s moeten volgen.

Dat de openbaar aanklager zei dat de ozondokter “een gevaar voor de jeugd was” en prompt achttien maanden cel vorderde, deels met uitstel, was meer dan een brug te ver voor de verdedigin­g. “Het gaat hier niet om een begeleider die sporters prepareerd­e”, zeiden zijn advocaten, “maar om een huisarts die patiënten begeleidde in hun herstel. We zitten hier met speurders die zonder enige nuance tewerk zijn gegaan, alles in één strafbaar vakje hebben gestopt en van een mug een olifant hebben gemaakt. De dokter valt absoluut niets strafbaar te verwijten en is slachtoffe­r van een karaktermo­ord.”

Op 14 november valt het verdict. Eerder al werden tal van geciteerde sporters vrijgespro­ken. De dokter zei na afloop niets, en stoof weg, richting zijn patiënten. Deze keer geen sporters, maar bejaarden in het plaatselij­ke rusthuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium