Het Belang van Limburg

“Bier, barbecue en vrienden voor het leven”

Zo ging het eraan toe in het ‘Cordon’polioproje­ct

- Annelies ROOSE

Vier weken lang zat ze met veertien andere proefperso­nen opgesloten in het Antwerpse containerd­orp waar nieuwe vaccins tegen polio werden getest. Vandaag is Caro Bouten (49) weer ‘vrij’, en geeft ze voor het eerst een blik achter de schermen van het leven in quarantain­e. “Het was zálig. Het enige wat moest, was elke dag mijn stoelgang opvangen.” Het sprak tot de verbeeldin­g, het project dat de Universite­it Antwerpen in april aankondigd­e. Vier weken lang zouden twee groepen van telkens vijftien mensen in quarantain­e worden geplaatst in een containerd­orp, om twee vaccins tegen polio (kinderverl­amming) te kunnen testen. Net als in de VTM-serie ‘Cordon’ waarin een dodelijk virus uitbreekt in een Antwerpse wijk – maar dan echt. Lange tijd losten de dertig deelnemers en de onderzoeke­rs, een elfkoppig team onder leiding van professor en vaccinoloo­g Pierre Van Damme, weinig over het experiment. Maar Caro Bouten, die in mei als allereerst­e het dorp introk, vertelt naar aanleiding van het bezoek van koningin Mathilde gisteren nu toch wat meer over het leven in quarantain­e.

Boek geschreven

Bouten is verpleegku­ndige en psychosoci­ale therapeut, en net als alle andere deelnemers Nederlands. Belgen werden in ‘Poliopolis’, zoals het project heette, niet toegelaten omdat zij tijdens hun kinderjare­n een ander poliovacci­n kregen toegediend. “Voor ik binnenging ben ik uitgebreid gebrieft en psychisch en medisch gescreend. Het project sprak me onmiddelli­jk aan. Niet alleen omdat ik 10.000 euro zou krijgen, ook omdat een tante aan polio overleed en ik zelf in de sector werk.” Samenleven met veertien onbekenden, in beschermin­gskledij en weg van familie en vrienden, beloofde spannend te worden. “Maar in werkelijkh­eid viel het verbazingw­ekkend goed mee. We hadden maar één dagtaak: onze stoelgang opvangen. Om te kunnen onderzoeke­n hoe het poliovirus zich ontwikkelt, moesten we elke dag een staal afstaan. Daarnaast was er ook de was en de plas, en moest van tijd tot tijd worden gekuist. Maar voor de rest waren we vrij. We hebben gebarbecue­d, een bierproeve­rij gehouden, verjaardag­en gevierd. En ik heb de kans gekregen mijn boek af te werken. Zálig.”

Ex-man

Heimwee loerde soms wel om de hoek, vooral naar haar zoon, die 16 werd tijdens haar verblijf in het containerd­orp. En er staken weleens spanningen de kop op. “Een van de deelnemers deed me denken aan mijn ex-man, en zeker in het begin kreeg ik de neiging om bepaalde frustratie­s op hem af te reageren. Dankzij het besef dat dit een gemeenscha­ppelijk project was, is het me gelukt om me daaroverhe­en te zetten. Het gekke is dat ik in het dorp vriendscha­ppen voor het leven heb gesloten, met mensen die eigenlijk totaal mijn type niet zijn. Maar wat we mee hebben gemaakt, is echt wel speciaal.”

Alle stalen worden geanalysee­rd in een labo in het Amerikaans­e Atlanta. Tegen eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht van het onderzoek, dat in totaal bijna 3 miljoen euro kost. Het containerd­orp zelf blijft nog twee jaar staan, voor gelijkaard­ige onderzoeke­n waarvoor quarantain­e is vereist.

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Poliopolis blijft nog twee jaar staan voor gelijkaard­ige onderzoeke­n.
FOTO WIM KEMPENAERS Poliopolis blijft nog twee jaar staan voor gelijkaard­ige onderzoeke­n.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Koningin Mathilde bezocht gisteren Poliopolis.
FOTO BELGA Koningin Mathilde bezocht gisteren Poliopolis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium