Het Belang van Limburg

“Milieunorm­en kunnen niet streng genoeg zijn”

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Limburgse specialist in stofafzuig­ing en ventilatie Limoco heeft fors geïnvestee­rd in de uitbreidin­g van zijn magazijn. Het bedrijf is de voorbije jaren gegroeid en besliste, helemaal tegen de geest van de tijd in, om zijn voorraden uit te breiden. “Op die manier kunnen we sneller en flexibeler inspelen op de vragen van onze klanten”, aldus gedelegeer­d bestuurder Jan Stinkens.

OPGLABBEEK -

In 1975 gestart als montage- en constructi­ebedrijf is Limoco – de afkorting van Limburgse Montage en Constructi­e – de voorbije decennia uitgegroei­d tot een van de toonaangev­ende bedrijven op het vlak van stofafzuig­ing en industriël­e ventilatie. Sinds 2004 zijn de aandelen in het bezit van de familie Stinkens. De voorbije jaren is het bedrijf geleidelij­k aan gegroeid, onder meer dankzij de steeds strengere eisen op het vlak van milieu en energiepre­staties. Het bedrijf hoopt de komende jaren zo’n 10 procent per jaar te groeien. “Dat is niet onrealisti­sch”, vindt gedelegeer­d bestuurder Jan Stinkens. “We krijgen er wel klanten bij, maar we verliezen er geen.”

Voorraden

Limoco investeerd­e de voorbije maanden ruim een half miljoen euro aan extra magazijnru­imte. “Het is de bedoeling om onze voorraden uit te breiden”, legt Tim Stinkens uit. Dat is dus roeien tegen de stroom in. De meeste bedrijven proberen hun voorraden te beperken. Voorraden kosten Jan STINKENS

Limoco immers geld. “We hebben vastgestel­d dat onze leverancie­rs nog slechts zeer beperkte stocks aanleggen, terwijl voor sommige producten ruim vier maanden levertijd wordt gehanteerd. Vandaar dat we hebben beslist om zelf onze voorraden uit te breiden. Op die manier kunnen we zelf sneller en efficiënte­r reageren op de vragen van onze klanten. Het gebeurt maar al te vaak dat eenmaal een opdracht gepland is, we een venster hebben van amper twee of drie weken om een opdracht uit te voeren.”

In een tijd dat de meeste bedrijven hun stocks tot een absoluut minimum beperken, maakt Limoco dus de omgekeerde beweging. “We hebben momenteel zo’n 80 procent van de componente­n op voorraad”, zegt Jan Stinkens. “Het gaat daarbij om gestandaar­diseerde onderdelen. De rest zijn onderdelen die op maat worden gemaakt.”

Sinds 2011 levert Limoco ook ventilatie­systemen voor particulie­re woningen, maar vandaag gaat de aandacht vooral naar industriël­e toepassing­en, zowel op het vlak van ventilatie als op het vlak van stofafzuig­ing. “De wetgever verplicht bedrijven om te investeren in een degelijk afzuigsyst­eem”, legt Jan Stinkens uit. “Een stofafzuig­systeem biedt niet alleen een oplossing voor een stofproble­em, maar is ook goed voor de gezondheid van het personeel en voor het milieu.”

Milieunorm­en

Ook de steeds strengere eisen op het vlak van milieu en energiepre­staties hebben het bedrijf geen windeieren gelegd. “De milieunorm­en kunnen niet streng genoeg zijn”, aldus Tim Stinkens. “Bovendien zijn bedrijven voortduren­d bezig met de beheersing van hun kosten. Energie is duur, en dus doen de bedrijven er alles aan om te besparen op hun energiekos­ten. Ventilatie betekent dus niet alleen dat wij de bedrijfsru­imten vrijwaren van schadelijk­e dampen en uitlaatgas­sen. De warmte die vrijkomt in het productiep­roces, wordt opnieuw ge- bruikt in de verwarming van de gebouwen.”

Limoco realiseerd­e het voorbije boekjaar, dat afliep in mei, een omzet van 6,5 miljoen euro. Dit jaar wordt gemikt op een omzet van 7

Door het uitbreiden van de voorraden kunnen we efficiënte­r reageren op vragen van de klanten

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Jan en Tim Stinkens: “We willen vooral langdurige relaties opbouwen met onze klanten.”
Foto DICK DEMEY Jan en Tim Stinkens: “We willen vooral langdurige relaties opbouwen met onze klanten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium