Het Belang van Limburg

“Roemeense truckchauf­feurs bijstaan in hun eigen taal”

-

Verschille­nde West-Europese transportv­akbonden, waaronder ook de Belgische, hebben een gezamenlij­k kantoor geopend in Roemenië. Voor het eerst kunnen Roemeense truckers hun nood klagen in hun eigen land en in hun eigen taal. “De mistoestan­den in de sector blijven immers schrijnend”, zegt secretaris John Reynaert van de socialisti­sche transportb­ond BTB.

TARGU MURES -

De tienduizen­den Roemeense vrachtwage­nchauffeur­s die in opdracht van veelal West-Europese postbusfir­ma’s onder de meest barre omstandigh­eden hun werk doen, kunnen hun problemen voortaan aanklagen in hun eigen land en in hun eigen taal. Verschille­nde West-Europese transportv­akbonden hebben gisteren in sa- menwerking met de plaatselij­ke vakbond SLT een kantoor geopend in het Roemeense Targu Mures, een regio van waaruit heel wat Roemeense chauffeurs naar West-Europa vertrekken.

Die samenwerki­ng is nodig, want de vakbond SLT staat nog in de kinderscho­enen. John Reynaert: “Roemenië heeft sterke vakbonden in de overheidsd­iensten, maar niet in de privé. De meeste truckers zijn dan ook niet gesyndikee­rd.”

Voor het eerst hebben West-Europese vakbonden een rechtstree­ks aanspreekp­unt in een Oost-Europees land. “Nog steeds worden de Oost-Europese truckers te werk gesteld in miserabele omstandigh­eden”, zegt Reynaert. “Ze worden schromelij­k onderbetaa­ld en zijn vaak twee tot drie maanden onderweg, waarbij ze als nomaden leven in hun truck, behandeld als slaven. Bovendien rijden ze vaak constant in België, wat in theorie niet mag. Deze truckers spreken meestal alleen Roemeens.”

De Europese vakbonden, ondersteun­d door de Europese vakbond van transporta­rbeiders, hopen met dit aanspreekp­unt ook informatie te verzamelen over firma’s die het niet zo nauw nemen met de sociale wetgeving. “Zodat we mistoestan­den kunnen melden bij het Belgische meldpunt voor sociale fraude”, aldus John Reynaert, die wil dat de chauffeurs betaald worden volgens de barema’s die gelden in het land waar ze werken.

 ?? FOTO HBVL ?? John Reynaert
FOTO HBVL John Reynaert

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium