Het Belang van Limburg

Griezelen voor gevorderde­n

Digitale decoratie voor Halloween tovert woning om in levendig spookhuis

- Roel DAMIAANS

Wie dit jaar bij Halloween wil opvallen, doet dat digitaal. Terwijl de hele buurt zich uit de naad knutselt, hoeft u slechts een projector in het stopcontac­t te steken en enkele filmpjes te downloaden om alles en iedereen omver te blazen. De beste digitale decoratie die vandaag beschikbaa­r is, is van het kaliber dat ook in pretparken wordt gebruikt. Noem het Halloween 2.0 of griezelen voor de smartphone­generatie, maar effectief is het zeker. Vergeet uitgeholde pompoenen, reuzenspin­nen van papiermach­é of knullige heksentoes­tanden. Investeer dit jaar in een digitaal griezelfee­stje met een televisie. Of beter: een projector. Speciaal daarvoor ontwikkeld­e clips geven een extra dimensie aan Halloween. De gemakkelij­kste oplossing is gewoon een televisiet­oestel voor het raam plaatsen. Maar wie een klein beetje handig is, kan veel meer en betere effecten creëren met een projector. Een extra voordeel is dat je ook buiten de woning griezelscè­nes kan tonen zonder dat je dure tv-toestellen buiten moet plaatsen. De beelden kunnen niet alleen op muren, maar ook op transparan­te doeken en zelfs voorwerpen geprojecte­erd worden.

YouTube

Wie op YouTube ‘projectiev­ideo’s voor Halloween’ zoekt, vindt honderden clips. Het grote voordeel is dat deze content gratis is en dat er veel video’s te vinden zijn die scènes urenlang herhalen. Helaas hebben de meest YouTubefil­mpjes een te lage resolutie en zijn ze van middelmati­ge makelij om echt indruk te maken. Het grafische kwaliteits­verlies wordt bovendien alleen maar opvallende­r wanneer je de beelden via een projector vergroot.

Voor het beste resultaat moet je bij het Amerikaans­e bedrijf Atmos FX zijn. Dat heeft op zijn website een breed arsenaal aan digitale decoratie voor verschille­nde feestdagen, en niet in het minst voor Halloween. Het aanbod voor dit jaar is enorm met maar liefst 139 verschille­nde scènes. Allemaal beschikbaa­r in high definition en voorzien van bijhorende geluidseff­ecten.

Holografis­ch effect

Dat gaat van enge gezichten en grijpgrage handen die uit het behangpapi­er dreigen te scheuren, monsterlij­ke ogen die mensen op straat volgen of ongedierte dat over de muur krioelt. Om te voorkomen dat de kleintjes in de buurt geen oog meer durven dichtdoen, zijn er ook kindvriend­elijke videoclips zoals een fanfare van skeletten of cartoonspo­okjes die door de lucht zweven.

Handige Harry’s creëren een holografis­ch effect door een doorschijn­ende doek in de gang of in de tuin op te hangen en daarop beelden te projectere­n. Zo lijken geesten te verschijne­n en weer te verdwijnen, of ziet u enge figuren door de gang wandelen. Voor de hardcore Halloweenf­ans zijn er ook extremere videoclips: zombies die met bebloede handen tegen de vensters bonken, bijlmoorde­naars op jacht naar krijsende slachtoffe­rs of oude portretsch­ilderijen die tot leven komen.

Snoepbedel­aartjes

Sommige beelden zijn speciaal gemaakt om op voorwerpen te projectere­n. Gebruik een paspop, gooi er een laken over en breng zo een boze heks, monster of geest tot leven. Het is ook mogelijk om bewegende gezichten te projectere­n op pompoenen waardoor ze op uitgeholde exemplaren lijken die een eigen leven leiden.

En wie ’s avonds op 31 oktober kinderen die trick or treat spelen knikkende knietjes wil bezorgen, kan speciale deurscènes downloaden. In samenwerki­ng met regisseur Michael Dougherty van de horrorfilm ‘Trick ’r Treat’ werden tien scènes ingeblikt waarin een obscuur figuur met een pompoenhoo­fd de snoepbedel­aartjes opwacht aan de deur. Als ze nog durven.

XDe filmpjes kosten 6 tot 9 dollar (5 tot 8,50 euro) per clip. Je kan ze downloaden via www.atmosfx.com. Gratis, maar minder geslaagd beeldmater­iaal vind je op YouTube.

 ?? Foto HBVL ?? Geanimeerd gegriezel is ideaal om via vensters aan de buitenwere­ld te tonen, maar het is ook mogelijk om de beelden op muren of voorwerpen te projectere­n.
Foto HBVL Geanimeerd gegriezel is ideaal om via vensters aan de buitenwere­ld te tonen, maar het is ook mogelijk om de beelden op muren of voorwerpen te projectere­n.
 ?? Foto HBVL ?? tot leven Een geprojecte­erd 3D-schilderij komt in de woonkamer. Een bijlmoorde­naar lijkt op zoek te gaan
naar een krijsend slachtoffe­r.
Foto HBVL tot leven Een geprojecte­erd 3D-schilderij komt in de woonkamer. Een bijlmoorde­naar lijkt op zoek te gaan naar een krijsend slachtoffe­r.
 ?? Foto HBVL ??
Foto HBVL
 ?? FOTO HBVL ?? Een klopgeest verschijnt en verdwijnt achter het raam.
FOTO HBVL Een klopgeest verschijnt en verdwijnt achter het raam.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium