Het Belang van Limburg

Chihuahua na maand weer thuis

Eigenaars schenken 1.000 euro aan tipgever

- Gunter WILLEKENS

Lovely, de chihuahua die sinds half september door half Tongeren werd gezocht, is terecht. Aline Lafosse en Bjorn Geraerts spaarden kosten noch moeite om hun hondje terug te vinden. Ze plakten honderden affiches met opsporings­berichten en zetten zelfs een speurhond in. Het mocht niet baten. Maar sinds gisteren is Lovely terug thuis, met dank aan het vindersloo­n van 1.000 euro. Op woensdag 13 september glipte Lovely wellicht langs de voordeur naar buiten. Toen Aline Lafosse (22) dat besefte, was het te laat. Hoewel ze de hele buurt afzocht, was de kleine hond verdwenen. Zelfs een zoektocht met een speurhond van de Nederlands­e stichting Dogtrailin­g leverde geen enkele aanwijzing op. Erger nog. Het spoor dat de Nederlands­e speurneus volgde, liep dood in een bosje in de buurt. Een ander spoor leidde naar de Jeker. Het leek erop dat Lovely in de rivier was gesukkeld en verdronken.

Maar Aline en Bjorn gaven niet op. Met een kajak vaarden ze de Jeker tien kilometer ver af, ze hingen Tongeren vol met opsporings­berichten en bleven ook op sociale media naar hun hondje zoeken. Dat leverde enkele tips op. “We hebben die nagetrokke­n, maar telkens zonder resultaat”, zegt Aline. “Toch was er iets in me dat zei dat Lovely er nog was. Ergens, maar waar?”

In Mopertinge­n, blijkbaar. “Afgelopen vrijdag kregen we een telefoontj­e van een tipgever”, vertelt Bjorn. “Hij wist waar Lovely was, en gaf ons het adres. We zijn er meteen naartoe gereden. De mensen die er woonden, waren in eerste instantie woedend en verontwaar­digd over de aantijging­en dat Lovely daar zou zijn. Ze bezwoeren ons dat dat niet het geval was. Maar ze lieten ons er ook niet in. Uiteindeli­jk hebben ze ons nog willen troosten. Ze zeiden dat ze het jammer vonden, dat ze niets voor ons konden doen.” Bjorn en Aline lieten het daar niet bij. Hun tipgever had te geloofwaar­dig geklonken. Ze trokken naar de politie en dienden een klacht in. Gisteren kregen ze telefoon van de politie van Bilzen. Hun hond was gevonden in de woning die ze hadden aangegeven. “Die mensen waren op 13 september op familiebez­oek in onze wijk”, zegt Bjorn. “Ze hebben blijkbaar verklaard dat ze Lovely op straat zagen wandelen en haar hebben meegenomen. Ze wisten dat er naar de hond werd gezocht, maar besloten hem toch te houden. Misschien zochten ze een manier om de premie op te strijken. Wij hadden namelijk 1.000 euro beloofd aan degene die ons

Aline LAFOSSE Baasje van Lovely hondje terug kon bezorgen.” Die premie gaat nu naar de anonieme tipgever. “Het is iemand die de familie uit Mopertinge­n goed kent”, zegt Aline. “Daarom wil hij zich niet bekendmake­n. Hij heeft ons gezegd dat hij de tip heeft gegeven vanwege zijn rechtvaard­igheidsgev­oel, en omdat hij ons een plezier wil doen. Maar hij heeft ook gezegd dat hij de duizend euro goed kan gebruiken, omdat hij in financiële moeilijkhe­den verkeert.” “Wij hebben het zelf ook niet breed. Die duizend euro was een stukje van het spaargeld voor ons nieuwe huis, maar we hebben dat graag gegeven. Nu kunnen we terug gelukkig zijn.”

Wij hebben het zelf ook niet breed. Die duizend euro was een stukje spaargeld voor ons nieuwe huis, maar we hebben dat graag gegeven

 ??  ??
 ??  ?? De familie spaarde kosten noch moeite om Lovely te vinden.
De familie spaarde kosten noch moeite om Lovely te vinden.
 ?? FOTO TOPA ?? Enkele weken geleden gZeozeokch­tot.cht werd met een speurhond nog vergeefs naarLov
FOTO TOPA Enkele weken geleden gZeozeokch­tot.cht werd met een speurhond nog vergeefs naarLov

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium