Het Belang van Limburg

Verborgen camera’s tegen overlast hangjonger­en

Gemeente verwijdert banken en overweegt plein af te sluiten

- Mark DREESEN

Het gemeentebe­stuur van Maasmechel­en gaat camera’s kopen en plaatsen op locaties waar veel hangjonger­en vertoeven. Er worden ook drie extra personeels­leden ingezet om de overlast te beperken. “We denken er aan het plein zelfs tijdelijk af te sluiten ’s avonds en ’s nachts”, zegt burgemeest­er Raf Terwingen. Al enige tijd zijn er problemen tussen buurtbewon­ers en hangjonger­en in de woonkern Proosterbo­s in Maasmechel­en. Enkele weken geleden gooiden hangjonger­en nog met eieren door openstaand­e ramen van slaapkamer­s. Ook auto's werden besmeurd. Bewoners van Proosterbo­s stapten daarop naar het gemeentebe­stuur.

“We hebben nu een tweede keer rond de tafel gezeten”, aldus burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V). “Er was een vrij behoorlijk­e opkomst en de vergaderin­g verliep sereen. Ondertusse­n hebben we ook niet stilgezete­n. Twee straathoek­werkers zijn op pad gegaan en hebben 25 uur per week aan Proosterbo­s besteed. Ze gingen in dialoog met de jongeren en luisterden naar hen en naar de buren. Verder heeft de politie meerdere controles en interventi­es uitgevoerd. Bij 25 controles werden ruim 20 jongeren geïdentifi­ceerd en tien voertuigen.” “Tijdens een overleg in het schepencol­lege hebben we zopas besloten meerdere camera’s aan te kopen”, vervolgt de burgemeest­er. “De verborgen camera’s zullen we opstellen op geheime locaties in Maasmechel­en. Ze zijn gemakkelij­k verplaatsb­aar. De aanbestedi­ng voor de aankoop is lopende. Er is ook een uitbreidin­g van het personeel om de overlast aan te pakken.”

Derde evaluatie

De buurtbewon­ers zien alvast resultaat. “Het klopt dat er veel meer interventi­es zijn van de politie”, klinkt het. “Toch is het jammer dat sommige jongeren mensen woorden naroepen die niet leuk zijn om te horen.” Volgens de burgemeest­er zal de politie de jongeren aanspreken en mogelijk ook hun ouders contactere­n.

De banken op het plein waar de hangjonger­en vaak vertoeven, worden weggehaald. “We denken er aan het plein zelfs tijdelijk af te sluiten ’s avonds en ’s nachts. Er is een engagement van de buurt om samen de problemen aan te pakken met een versnelde uitrol van het buurtinfor­matienetwe­rk. Op 6 november is er een derde evaluatie tussen de bewoners van Proosterbo­s en het gemeentebe­stuur.”

Bij 25 controles heeft de politie ruim 20 jongeren geïndentif­iceerd Raf TERWINGEN

Burgemeest­er

 ?? FOTO MMD ?? Hangjonger­en zorgen voor overlast op het plein Proosterbo­s. Onder meer dat ze het kerkportaa­l vuil achterlate­n zint de buurtbewon­ers niet.
FOTO MMD Hangjonger­en zorgen voor overlast op het plein Proosterbo­s. Onder meer dat ze het kerkportaa­l vuil achterlate­n zint de buurtbewon­ers niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium