Het Belang van Limburg

“De muziek was uitstekend”

Roberto Martinez sluit WK-kwalificat­ie af met 28 punten op 30 en zonder nederlaag

- Kristof LIBERLOO

Neen, Roberto Martinez sprong gisteren niet zelf achter de draaitafel­s om een spetterend­e dj-set neer te zetten. De Belgische bondscoach is een nuchter type, zelfs na de evenaring van het wereldreco­rd gemaakte doelpunten in een WK-kwalificat­iecampagne. Maar genieten deed hij natuurlijk wel. “Ja, ik amuseer me steeds meer, maar dat is enkel dankzij de spelers. Zij verdienen alle krediet”, aldus de Spanjaard.

Jullie scoorden maar liefst 43 keer, dat is een evenaring van het wereldreco­rd van Duitsland, hecht u daar belang aan?

“Het was geen hoofddoel. Ik vind het vooral belangrijk dat het aangeeft dat we veel kansen creëren. Anders kan je nooit zo vaak scoren. Zelfs met een totaal ander elftal zat het meteen goed. Vanaf minuut één wist iedereen wat hij moest doen, het leek of ze al jaren samen speelden.”

De nieuweling­en scoorden punten, het zal moeilijk worden om deze groep tot 23 spelers te herleiden.

“Ik vrees nu dat moment al, want ik haat het om een keuze te moeten maken. Alle spelers die meegewerkt hebben aan deze kwalificat­ie verdienen een plaatsje. Het wordt dus een helse klus voor mij. Daar kijk ik echt niet naar uit.”

De broers Hazard beleefden een dolle avond.

“Eden kende iedereen al bij de Rode Duivels, Thorgan heeft nu ook getoond dat hij een erg slimme speler is. Hij kan op verschille­nde posities uit de voeten en voetbalt vol vertrouwen. Hij is het voorbije jaar enorm gegroeid. Onlangs trapte hij bij Mönchengla­dbach in de laatste seconde van de wedstrijd een penalty. Hij heeft lef en toont dat ook.”

Net als Tielemans.

“Voor een speler als Tielemans ga ik graag naar het stadion. Hij heeft naturel, doet voetbal zo eenvoudig lijken. Bovendien is hij een winnaar, dat toonde hij bij zijn invalbeurt in Bosnië. Héél moeilijk, maar hij bleef makkelijk overeind. Een winnaar, die niet zomaar aanvoerder was bij Anderlecht.”

Jullie zijn ook meteen reekshoofd voor de WK-loting op 1 december.

“Dat is belangrijk. De volgende maanden gebruiken we nu om het WK voor te bereiden. Eerst met wedstrijde­n tegen Japan en Mexico, in maart zoeken we dan een tegenstand­er uit Zuid-Amerika en Afrika.”

Maar eerst nog even vieren?

“De muziek was alvast uitstekend na de wedstrijd. (lacht) Of ik me steeds beter amuseer? Dat is zo, ja. Dankzij de jongens. Als ik hun vastberade­nheid zie in de kleedkamer, dat doet me iets. Dertien maanden hebben ze naar dit moment toegewerkt. Ze verdienen alle lof, want ze speelden een schitteren­de reeks.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium