Het Belang van Limburg

“Nooit van durven dromen”

- Pieter VANLOMMEL

De galawedstr­ijd tegen Cyprus deed er eigenlijk niet meer toe voor de Rode Duivels. Enkel het doelpunten­record stond nog op het spel. Toch werd het voor één Duivel een wedstrijd met een gouden randje: Jan Vertonghen stond aan de aftrap van zijn 97ste interland in tien jaar en werd daarmee alleen recordinte­rnational. Hij vierde die mijlpaal met een sobere prestatie in de driemansde­fensie, mét kapiteinsb­and om de arm. “Dit is een mooie bekroning van mijn carrière bij de Duivels.” Voor aanvang van deze laatste kwalificat­iewedstrij­d voor het WK in Rusland moest de 30-jarige Jan Vertonghen maar één speler voor zich dulden met meer caps in het shirt van de nationale ploeg. Levende legende Jan Ceulemans verzamelde tussen 1971 en 1991 niet minder dan 96 interlands voor België en stond daarmee lange tijd op eenzame hoogte. Gisteren kwam er een einde aan dat tijdperk en werd de linksachte­r van Tottenham de nieuwe lijstaanvo­erder. Een betere gelegenhei­d kon de Antwerpena­ar zich daarvoor niet wensen: in een interland die vooraf aangekondi­gd werd als één groot feest. En dat begon voor Vertonghen nog voor de aftrap. Uit de handen van, jawel, Jan Ceulemans mocht hij onder luid applaus een ingekaderd shirt van de Rode Duivels met daarop het rugnummer 97 in ontvangst nemen.

Geste van Hazard

Dat deed een zichtbaar geëmotione­erde Vertonghen met om zijn arm de aanvoerder­sband. Die gunde Eden Hazard voor die ene keer wel aan zijn gevierde teammaat. Ook in Sarajevo had Hazard die geste al gedaan, maar toen weigerde Vertonghen. Nu niet. “Dit was een mooi gebaar van Eden”, vond de gelegenhei­dskapitein, “maar het was mij niet zozeer om die kapiteinsb­and te doen. Ik wilde vooral een goeie wedstrijd spelen en deze campagne in schoonheid eindigen.” En dat deed Vertonghen. Terwijl de broers Eden en Thorgan Hazard zich vooraan met drie van de vier Belgische doelpunten tot matchwinna­ars kroonden, kwam de linkse pion in de driemansde­fensie achteraan nooit in de problemen tegen de offensief onmondige Cyprioten. “Een beetje jammer dat die 5-0 er niet meer kwam”, vond Vertonghen. “We hebben er nochtans de kansen voor gehad. Maar 4-0 is een goeie uitslag voor ons.”

Eén keertje werd de verdediger nog bijna in verlegenhe­id gebracht, toen hij iets te nonchalant uitverdedi­gde en daarmee bijna het pad effende voor de bezoekers. Maar toen de Duivelse machine zich meteen erna weer op gang trok, stond er al snel 4-0 op het bord en zakte de moed bij de bezoekers helemaal in de schoenen.

Trots

Het slotkwarti­er speelde het feestvarke­n op automatisc­he piloot, om zo eenvoudig de nul te houden na 90 minuten. Meer heeft Jan Vertonghen niet nodig om voldaan te zijn. “Ik heb ervan genoten”, besloot het feestvarke­n. “Ik ben altijd trots geweest om voor mijn land te kunnen spelen. Die 97 interlands is een mooi cijfer. Hier had ik nooit van durven dromen toen ik mijn carrière startte. Maar ik ben er enorm trots op. Het is een mooie bekroning van mijn carrière bij de Duivels.”

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Jan Vertonghen werd door de ploegmaats letterlijk op handen gedragen.
Foto PHOTO NEWS Jan Vertonghen werd door de ploegmaats letterlijk op handen gedragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium