Het Belang van Limburg

“Tégen Quick Step rijden, dat wordt raar”

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Matteo Trentin (28) en Quick Step Floors gaan uit elkaar. Zeven jaar nadat Patrick Lefevere besloot om de student die een Fiat Punto deelde met zijn broer toch maar “een contractje” te geven. Trentin zwaait af in stijl, met zeven overwinnin­gen in twee maan- Matteo Trentin (28) lachte met zichzelf, drie jaar geleden in de Eneco Tour. “Of ik straks het WK ploegentij­drit meerijd? Natuurlijk niet. Ik ben maar een piccolo motore.” Maar kleine motor Trentin is de voorbije twee maanden een onverbidde­lijke winnaar geworden: een rit in Burgos, vier ritten in de Vuelta, winst in de Primus-Classic én zondag ook nog de beste in Parijs-Tours. “Dat van die piccolo motore was maar een grapje”, zegt Trentin vandaag. “Zondag in Tours had ik zelfs voorspeld aan ploegleide­r Brian Holm dat ik zou winnen. In het Italiaans zeggen we: Dichiarata vale doppio, als je het vooraf hebt gezegd, dan telt het dubbel. Ik wilde absoluut mijn laatste race voor Quick Step winnen.”

De blaze of glory waarin Trentin afzwaait, leverde lof op van manager Patrick Lefevere. “De meest profession­ele manier om een team te verlaten”, zei de grote baas op Twitter. “Een lesje voor iedereen in het wielrennen.”

Het is alleen maar passend dat de passage van Trentin bij Quick Step een happy end krijgt. Want het is best een mooi verhaal. Zere. den. Bedoeling is om nu te blijven scoren. Ook wanneer hij straks tegen Quick Step rijdt. “Ik heb mijn instinct teruggevon­den. Dat ga ik tonen in het voorjaar.”

Matteo TRENTIN ven jaar geleden kwam hij alleen maar op de radar van het grote Quick Step omdat hij iemand kende die Alessandro Tegner kende, persverant­woordelijk­e bij de Belgische ploeg.

“Zo is het ongeveer gegaan”, zegt Trentin. “Al weet ik niet wat zich precies heeft afgespeeld achter de schermen. Ik zat als belofteren­ner in mijn laatste jaar aan de universite­it, faculteit Bewegingsw­etenschapp­en. En plots kreeg ik de kans om bij de grootste ploeg van de wereld te rijden.”

In april 2011 legde hij testen af bij Quick Step en hoewel die niet per se uitzonderl­ijk waren, mocht Trentin toch tekenen. “Ik heb hem meteen een volwaardig profcontra­ctje gegeven”, zegt LefeveIn “Geen contract van stagiair, wat in die omstandigh­eden normaal was geweest. Maar omdat hij had gestudeerd, was Matteo al wat ouder. Ik wilde hem daar niet voor straffen. Hij was ook niet van een rijke thuis, deelde een kleine auto met zijn broer.” Trentin is een schoolvoor­beeld van hoe je carrière maakt in een ploeg: hard werken voor de kopmannen, het zelf een keer afmaken in een kleine koers (Gullegem Koerse 2012), in je eerste Tour (2013) meteen een rit winnen als de ontsnappin­g toch een keer voorop blijft. “Ik heb alles geleerd bij Quick Step”, zegt Trentin. “Alleen Nederlands heb ik nooit onder de knie gekregen. Ik ken maar één uitdrukkin­g: Verdomme, toch. (lacht) Weet je dat ik tot dit jaar nooit een manager heb gehad? Niet nodig, ik wilde toch alleen maar blijven.”

Het is moeilijk om je killersins­tinct vast te houden als je maar vijf, zes keer per jaar de kans krijgt om kopman te zijn

Geen leider

Als renner en ploeg zo goed bij elkaar passen, waarom dan toch uit elkaar gaan? “Simpel”, zegt Lefevere. “Omdat Matteo kopman wilde zijn in het voorjaar. En dat kon ik hem niet bieden.” Trentin

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Siebe Schrijvers is aanvoerder van de beloften.
FOTO ISOSPORT Siebe Schrijvers is aanvoerder van de beloften.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium