Het Belang van Limburg

“Mathieu kroont zich tot Koning Winter, Sanne tot Koningin”

DEBATGASTE­N UNANIEM

- Rob RODIERS en Pieter VANLOMMEL

Zondag duiken de stilisten van de crossfiets weer met ware doodsverac­hting de beruchte Kuil van Zonhoven in. Hoog tijd kortom voor Het Grote Limburgse Veldritdeb­at. Vier experten - Erwin Vervecken, Christophe Vandegoor, Laura Verdonscho­t en Quinten Hermans staken de hoofden bij elkaar in de camper van laatstgeno­emde, die voor de gelegenhei­d geparkeerd werd in misschien wel de meest insprirati­evolle omgeving in veldritlan­d: de Zonhovense Kuil zelve. Crossers die in het mulle Zonhovense zand een uitdagend parcours, Newton en hun tegenstrev­ers trotseren: het is een tafereel dat al acht jaar op rij voor één van de meest iconische plaatjes van het cyclocross­seizoen zorgt. Niet in het minst dankzij de massaal toekijkend­e schare veldritfan­s die, hongerig naar een portie opstuivend zand, van Zonhoven eveneens in geen tijd een veldritkla­ssieker hebben gemaakt.

De overleveri­ng wil dat Erwin Vervecken destijds de beruchte ‘Kuil’ heeft ontdekt. De drievoudig wereldkamp­ioen in het veld preciseert echter… “Samen met Tom Meeusen, ja”, wil Vervecken de waarheid geen geweld aandoen. “Tijdens een koude en miezerige makelaarsd­ag van Fidea - we zouden samen met enkele van hun makelaars een paar rondjes over het Zonhovense parcours rijden – besloten Tom en ik om ons even af te zonderen om wat sprintjes te trekken zodat we het wat warmer zouden krijgen op de fiets. Het is op dat moment, weg van het oorspronke­lijke parcours, dat we die grote kuil voor ons zagen opdoemen. Er waren nog geen sporen getrokken, dus eraf rijden was behoorlijk link. Ik daagde Tom uit om het te toen en hij was al beneden nog voor ik de vraag goed en wel gesteld had (lacht). Waarop ik wel moest volgen. Later vroegen we aan onze toenmalige manager Hans Van Kasteren, tevens medeorgani­sator in Zonhoven, waarom die Kuil niet in de omloop was opgenomen. ‘Te gevaarlijk’ luidde het. Wij spraken dat echter tegen en een jaar later zat de Kuil in het parcours. De rest is geschieden­is.”

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Onze twee journalist­en leidden het veldritdeb­at met Verdonscho­t, Vervecken, Hermans en Vandegoor in de Kuil in goede banen.
FOTO LUC DAELEMANS Onze twee journalist­en leidden het veldritdeb­at met Verdonscho­t, Vervecken, Hermans en Vandegoor in de Kuil in goede banen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium