Het Belang van Limburg

Eén koppel, twee titels

Uniek: Dietger Damiaens én vriendin Sara Leyssens zijn Belgisch kampioen

- Jürgen SCHROOTEN

Dietger Damiaens (Guigoven, 21) en Sara Leyssens (Heusden-Zolder, 20) hebben voor een unicum gezorgd. Damiaens pakte de Belgische titel bij de inters MX1, Leyssens flikte hetzelfde bij de vrouwen in de JMS. Eind deze week volgt nog een hoogtepunt, want dan gaat het Limburgse koppel samenwonen in Hoeselt. Damiaens kwam van ver terug nadat een knie-operatie zijn voorbereid­ing danig in de war stuurde. “Halfweg het seizoen ben ik pas echt onder stoom geraakt en ben ik aan mijn inhaalrace op Willems begonnen”, vertelt hij. Leyssens, die ook voor Dam Racing uitkomt, domineerde in de JMS. Van de tot nog toe 28 wedstrijde­n won ze er maar liefst vijftien. “Toch heb ik in de zomer een dipje gekend”, bekent ze. “Ik ben toen in bijberoep als kapster begonnen en had het enorm druk waardoor ik amper kon trainen. Gelukkig heb ik me daarna kunnen herpakken.”

Paardrijde­n

Voor Damiaens was het zijn eerste nationale titel in de BMB, voor Leyssens zelfs de eerste ooit. Motorcross is bij allebei een familiemic­robe. “Mijn papa heeft altijd in de amateurfed­eratie gereden”, vertelt Dietger. “Ik kreeg het met de paplepel ingegeven. Ik was drie jaar toen ik een eerste keer op de motor stapte.”

“Ik ben pas op mijn elfde begonnen”, pikt Sara in. “Ik heb eerst paardgered­en en gevoetbald. Toen papa opnieuw begon te crossen (hij reed voor haar geboorte in de amateurfed­eratie, nvdr), heb ik ook de stap gezet. Nochtans had papa altijd gezegd dat ik nooit mocht crossen (lacht).”

De liefde voor motorcross hadden ze dus al vroeg te pakken. Dankzij de motorcross leerden ze ook de echte liefde kennen. “We hebben elkaar op de VLM in Lommel, op 1 mei 2013, leren kennen”, blikt Sara terug. “Van het een kwam het ander. Een week later waren we al een koppel. Snel, net zoals op de motor hé (lacht).”

Chagrijnig

Trainen doen ze zelden samen. “Af en toe met de motor”, zegt Dietger. “En als hij een recuperati­etraining doet, ga ik wel eens mee. Maar dat is voor mij dan wel enorm afzien”, schatert Sara. Dat ze allebei dezelfde sport beoefenen, zien ze eerder als een voordeel. “Als je zelf niet rijdt, besef je niet wat de andere er allemaal voor moet doen en laten. Wij weten dat wél. En dat is toch wel handig”, aldus Sara.

Dietger: “Enige nadeel: er wordt wel heel veel over motorcross gepraat.”

En dan kan het er wel eens hard aan toegaan, zo blijkt. “We durven serieus met elkaar in de clinch gaan. En dan botst het wel eens”, vertelt Sara. “Als Dietger me een tip geeft en het lukt niet, dan kan ik echt chagrijnig zijn na de wedstrijd.”

“Bwa, een kwartiertj­e laten afkoelen en het is weer in orde”, knipoogt Dietger.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Sara Leyssens en Dietger Damiaens: “We weten allebei wat we moeten doen en laten voor onze sport. Toch een voordeel.”
Foto KAREL HEMERIJCKX Sara Leyssens en Dietger Damiaens: “We weten allebei wat we moeten doen en laten voor onze sport. Toch een voordeel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium