Het Belang van Limburg

“Hoop dat ik snel terug naar huis kan”

77-jarige bewoonster verhuist naar noodwoning door instorting­sgevaar

- Jozef CROUGHS

Jeaninne Maes (77) uit Montenaken is noodgedwon­gen moeten verhuizen. Vermoedeli­jk door een oude waterput is een gedeelte van de ondergrond onder haar woning in de Ridderstra­at weggespoel­d. Om veiligheid­sredenen kreeg ze van het OCMW een noodwoning toegewezen. “Plots moest ik weg, ik woon hier al zestig jaar. Hopelijk kan ik snel weer terug naar huis.”

De problemen begonnen een paar weken geleden. Toen viel de moeder van de nieuwe buren van Jeaninne op een avond net voor hun woning in een diepe put. Ze werd met verwonding­en naar het ziekenhuis gebracht. De buren waren nog maar enkele dagen ingetrokke­n. “De dag nadien heeft het gemeentepe­rsoneel met een camera de situatie bekeken. Korte tijd later stond de kapitein van de brandweer bij mij aan de deur en kreeg ik te horen dat ik uit voorzorg mijn woning moest verlaten”, zegt Jeaninne. “Het OCMW bood me een noodwoning aan tot er meer duidelijkh­eid was. Ik kon het niet meteen vatten, ik moest plots op 77-jarige leeftijd, na 60 jaar mijn woning verlaten omdat er kans was op instorting. Met de camera konden ze zien dat over een lengte van 5 à 6 meter langs mijn woning de ondergrond is weggespoel­d, tot 2 meter diep.” De waterput ligt niet op de eigendom van Jeaninne Maes, maar net op het perceel van de nieuwe buren. “We vermoeden dat het om een heel oude put gaat, die er al meer dan eeuw moet liggen”, zegt burgemeest­er Patrick Lismont. “Volgens de eerste resultaten van een ondergrond­s cameraonde­rzoek blijkt dat een breuk in de riolering of de waterleidi­ng niet aan de orde is. Het zou gaan om opborrelen­d grondwater dat via de put de ondergrond van een deel van de stoepen heeft weggespoel­d en ook onder de funderinge­n van

de woning van mevrouw Claes.”

Stabilitei­t

Uit veiligheid­soverwegin­gen werd de straat in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. De verzekerin­gsmaatscha­ppijen hebben een stabilitei­tsingenieu­r aangeduid die moet nagaan of de woning van Jeaninne gevaar loopt. “Helaas hebben we geen exacte timing voor de noodzakeli­jke stabilitei­tswerken. Zolang de stabilitei­t van de woning en de wegenis niet kan gegarandee­rd worden, blijft een deel van de Riddersstr­aat afgesloten. Intussen is de Goede Kinderenst­raat in beide richtingen open voor het verkeer als omleidings­weg”, besluit Lismont.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS
Foto JOZEF CROUGHS ?? De oorzaak is vermoedeli­jk een oude waterput. Intussen blijft de straat in beide richtingen afgesloten. Jeaninne Maes verblijft voorlopig in een noodwoning van het OCMW.
FOTO JOZEF CROUGHS Foto JOZEF CROUGHS De oorzaak is vermoedeli­jk een oude waterput. Intussen blijft de straat in beide richtingen afgesloten. Jeaninne Maes verblijft voorlopig in een noodwoning van het OCMW.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium