Het Belang van Limburg

Drie kinderen overboord bij bootongelu­k aan Kanaalkom

-

Een 53-jarige Diepenbeke­naar veroorzaak­te in 2015 een ongeval op het Albertkana­al in Hasselt. Na enkele manoeuvres verloor hij ter hoogte van de Kanaalkom de controle over zijn jacht, drie kinderen tussen de 12 en 17 jaar vielen overboord. Twee moesten naar het ziekenhuis. De man verscheen gisteren voor de rechtbank.

De feiten speelden zich af op 30 augustus 2015. De man maakte samen met de ouders van zijn twee neefjes en nicht een tocht op het Albertkana­al. Bij aankomst aan de Kanaalkom probeerde hij stijlvol enkele manoeuvres uit te voeren. Door de terugslag van de golven van enkele passerende vaartuigen verloor hij de controle over zijn Cranchi start 21. De man viel en het jacht knalde tegen de kademuur.

Therapie

De ouders sprongen meteen hun kinderen achterna. De vader liep verwonding­en op aan de schouder, de moeder in het aangezicht en twee kinderen moesten naar het ziekenhuis. De jongste zoon heeft als gevolg een misvorming aan het been en de dochter volgt therapie om het ongeval te verwerken. De advocaat van de burgerlijk­e partijen vroeg de aanstellin­g van een deskundige om de kinderen fysiek en psychisch te onderzoeke­n. “Ze hebben er een trauma aan overgehoud­en. Laat duidelijk zijn dat de ouders er geen voldoening uit halen om de verdachte zwaar te straffen, want het is familie. Ze willen alleen een vergoeding voor het leed”, sprak de advocate van de slachtoffe­rs. De procureur stelde dat het om een ongeval ging en vorderde drie maanden cel met volledig uitstel. Advocaat Tom Broekmans nam het op voor de schipper. “Hij is diep onder de indruk. Het is allemaal heel snel gebeurd, nochtans is hij een ervaren kapitein op een goed uitgeruste boot. In een reflex heeft hij gelukkig het jacht nog achteruit laten varen en de impact weten te beperken. Ik vraag om een milde straf met uitstel.”

Noodknop

Tot slot kwam de verzekerin­gsmaatscha­ppij aan de beurt. Hun raadsman stelde zich vragen bij het ontbreken van een noodknop. Daarnaast wees hij er ook op dat de schipper gedronken had. De verdedigin­g stelde dat de alcoholcon­trole onrechtmat­ig gebeurd was en benadrukte dat de boot uit 1994 was, van voor de periode dat zo’n knop verplicht was. Vonnis op 14 november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium