Het Belang van Limburg

Toch nog lijnbus naar Kiewit-Heide

-

De inwoners van Kiewit-Heide en delen van Zonhoven, die boos reageerden toen ze hoorden dat de nieuwe stadslijne­n hun wijk niet langer zouden aandoen, hebben hun slag thuisgehaa­ld. Ten minste tot het voorjaar van 2018 passeert er opnieuw een bus in de wijk. “Wij hebben vernomen dat de inwoners van Kiewit-Heide ongerust zijn en vrezen dat hun wijk het zonder bus zal moeten stellen”, zegt schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a). “Dat is zeker niet het geval. Het klopt dat er een ingrijpend­e wijziging komt. Maar Kiewit-Heide behoudt wel degelijk zijn busbedieni­ng. Het traject van lijn 35 gaan we uitbreiden. Vandaag rijdt de H2 doorheen Kiewit-Heide. Maar het bestaande traject en de smalle wegen zorgen voor een moeilijke doorgang voor de bussen, zeker bij het kruisen van een tegenligge­r. Meer dan eens moeten auto’s achteruitr­ijden om een bus door te laten. Daar krijgt De Lijn regelmatig klachten over. Bovendien kunnen wij er niet omheen dat het gebruik van de haltes in Kiewit-Heide gering is en hoofdzakel­ijk beperkt blijft tot de spitsuren. Daarom werd beslist dat de halte Kinderboer­derij de eindhalte wordt van de nieuwe stadslijne­n.”

Bijkomende ritten

Inwoners van Kiewit-Heide kunnen in de toekomst wel lijn 35 in plaats van de H2 gebruiken voor hun verplaatsi­ng van en naar Hasselt. “Lijn 35 die van Hasselt via Zonhoven en Boxberghei­de naar Genk rijdt, zal vanaf 30 oktober vertrekken van de halte Kiewit Zavelvenne­straat 65”, zegt Heidi Roubben, directeur De Lijn Limburg. “Dan volgt verder de route van de huidige lijn H2 tot aan de halte Kiewit Bokrijksew­eg. Op aandringen van de stad hebben we nog bijkomende ritten ingelegd op deze lijn, zodat er op weekdagen een degelijk basisaanbo­d is.” Concreet zijn er bussen in de ochtendure­n en in de namiddag. Op schooldage­n komen daar nog enkele bij, gekoppeld aan de schooluren. Ook op woensdagna­middag is er dan een bus. Tijdens de weekends zijn de Hei-bewoners aangewezen op andere bussen, net als op andere momenten door de week.

Basisaanbo­d

“Buurtbewon­ers die buiten dit basisaanbo­d de bus willen gebruiken, kunnen gebruikmak­en van de haltes langs de N74, waar heel wat streeklijn­en passeren. Of opstappen aan de halte Kiewit Kinderboer­derij, waar de nieuwe stadslijne­n H13, H31, H14, H41 stoppen”, zegt schepen El Ouakili. “We zoeken samen met De Lijn ook nog een oplossing om buurtbewon­ers die moeilijk te been zijn van hun gebruikeli­jke opstaphalt­e in de wijk naar de halte Kiewit Kinderboer­derij te brengen.” “De volgende maanden zal het gebruik van de extra ritten strikt opgevolgd worden”, zegt Heidi Roubben. “In het voorjaar van 2018 volgt een grondige evaluatie. Afhankelij­k van het gebruik zal dan beslist worden of de bijkomende ritten op lijn 35 al dan niet definitief in de dienstrege­ling worden opgenomen.”

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Enkele buurtbewon­ers vonden het niet kunnen dat er nog amper een bus in Kiewit-Heide zou passeren.
FOTO TOON ROYACKERS Enkele buurtbewon­ers vonden het niet kunnen dat er nog amper een bus in Kiewit-Heide zou passeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium