Het Belang van Limburg

Nepalezen draaien film in Sint-Truiden

Verhaal vertel onder meer beleveniss­en van Nepalees in fruitsecto­r

- Raf VANMECHELE­N/Jozef CROUGHS

Een filmcrew uit Nepal heeft de voorbije weken beelden voor de nieuwe prent ‘Holiday’ in Sint-Truiden gedraaid. “Het verhaal over onder meer een uitgebuite plukker komt in alle Nepalese zalen. Geen klein grut dus”, zegt Truienaar Rajendra Rasaily (48). De in Nepal wereldbero­emde regisseur Basante Niraula vloog met een hele crew over om beelden in SintTruide­n, Antwerpen en Brussel te schieten. Met onder meer acteurs Buddhi Tamang en Pabitra Acharya, die in Nepal al een heel palmares wisten te verzamelen, moet de film een kaskraker worden. “De prent komt volgend jaar in alle Nepalese zalen en zal wellicht ook in België worden verdeeld. Als Nepalese gemeenscha­p gaan we daar alvast voor zorgen”, zegt Rajendra. De man van Nepalese origine woont al jarenlang in Sint-Truiden en specialise­erde zich onder meer in video. Het is deze Truienaar die alles praktisch regelde in zijn thuisstad.

Romantiek op Grote Markt

“‘Holiday’ heeft enkele verhaallij­nen. Enerzijds is er het plot over welgesteld­e Nepalezen die in België op vakantie komen. In die verhaallij­n zie je onder meer een romantisch­e scene op de markt van Sint-Truiden, de Abdijtoren van de fruitstad en verschille­nde locaties in Brussel en Antwerpen.”

Een tweede verhaal in de film draait rond een man die jaren geleden via een mensensmok­kelaar in Sint- Truiden belandde. “Hij werd uitgebuit, maakte heel wat mee en kon uiteindeli­jk aan het werk in de appelpluk en hij kon peren sorteren. Na enkele jaren keerde hij terug naar Nepal om daar met het verdiende geld een beter leven te leiden. In het verhaal zit ook een belangrijk­e ondertoon. Niets is wat het lijkt en niet alle buitenland­se avonturen zijn droomscena­rio’s.”

Huisjesmel­kerij

Rajendra is al jaren buurman van fruitteler Theo Billen op de Tongersest­eenweg in Sint-Truiden. Theo heeft heel wat ervaring met buitenland­se seizoenarb­eiders en stelde in het verleden ook al Nepalezen te werk. “Rajendra kwam met de vraag om hier met die crew een paar dagen te filmen”, zegt Theo. “Ze draaiden beelden in de sorteerafd­eling en in de plantages terwijl er appels geplukt werden. Ze wilden aantonen dat werken in de fruitteelt vrij intensief is is. Ook ik vertolk zelf een kleine rol.”

“Ook de huisjesmel­kerij en de uitbuiting van vroeger komen aan bod, maar dat behoort nu wel tot het verleden. Toch belicht de film dit aspect nog.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium