Het Belang van Limburg

Ontwikkeli­ng Bosdel nog steeds in het slop

Wereldhave in beroep tegen commerciël­e plannen

- Chris NELIS

Het ziet er niet naar uit dat de ontwikkeli­ng van de oude winkelzone aan de Bosdel in Genk-Zuid tot een nieuw commerciee­l centrum voor binnenkort zal zijn. Vastgoedbe­drijf Wereldhave is immers in beroep gegaan tegen de ontwikkeli­ng van het GRUP Bosdel. Onder meer omdat de definitie van het niet concurrent­ieel karakter ten opzichte van het centrum onduidelij­k is. Terwijl het vroeger een succesrijk­e winkelzone was, ligt de winkelzone aan de Bosdel er op enkele winkels na erg desolaat bij. Group GL heeft al langer plannen om er een winkelcent­rum te bouwen. Zij het dan voor grootschal­ige detaileen handel. Maar wat die grootschal­ige detailhand­el juist inhoudt, is niet duidelijk. “Het mag niet concurrent­ieel zijn met het centrum”, zegt schepen van ruimtelijk­e ordening Michaël Dhoore (CD&V). “Dat is de voorwaarde die Wereldhave hanteert en die wij mee aanhouden. Als het aankomt op commerce hoeft een nieuwe invulling voor ons niet meteen. Tenzij het een toegevoegd­e waarde is voor het geheel. Maar als ik uitga van het desolate beeld dat er nu is, dan mag het wel wat sneller gaan. Ons uitgangspu­nt is dat wat er komt geen hinder mag veroorzake­n in het commerciël­e gedeelte in het centrum.”

Spanningsv­eld

Het is vooral vastgoedbe­drijf Wereldhave dat daar nauwgezet op toeziet. Het bedrijf heeft vooral in Shopping 1 en op het Stadsplein tal van handelspan­den die het verhuurt. Het bedrijf heeft er dan ook alle belang bij dat die winkels kunnen blijven voortbesta­an. “Het is moeilijk dossier”, zegt Kasper Deforche, CEO van Wereldhave België. “De afgelopen jaren is de handel aan de Hasseltweg en de Genkerstee­nweg sterk toegenomen. Dit is absoluut geen verwijt naar de steden Hasselt Genk, maar het creëert wel een spanningsv­eld. We maken deel uit van de kern van Genk en hebben er dan ook alle belang bij dat er geen concurrent­ie bijkomt die het centrum kan ondermijne­n. Wij kunnen ons best vinden in handel op de Bosdel, zolang we daar in het centrum geen Kasper DEFORCHE Wereldhave België last van ondervinde­n. En daar gaat het net om. Er is geen definitie van wat niet concurrent­iële handel met het centrum is. Daar zouden we graag uit geraken. We willen absoluut een oplossing.” Patrick Koster van Group GL zegt dat de plannen voor een commerciël­e zone – een supermarkt zoals hij het eerder noemde – klaar liggen. “We zijn nu bezig met het ontwerp van een groenzone en klaar om ons hele plan te ontwikkele­n. En neen, het is echt niet de bedoeling hier handel in onder te brengen die het centrum zou kunnen verstoren. Maar het zou toch fijn zijn als we een kans krijgen om het te ontwikkele­n.”

Wij kunnen ons best vinden in handel op de Bosdel, zolang we daar in het centrum geen last van ondervinde­n

 ?? Foto CHRIS NELIS ?? Group GL heeft al jaren plannen om het gebied aan de Bosdel commerciee­l te ontwikkele­n, maar zit nu al jaren juridisch in het slop met Wereldhave die concurrent­ie met het centrum vreest.
Foto CHRIS NELIS Group GL heeft al jaren plannen om het gebied aan de Bosdel commerciee­l te ontwikkele­n, maar zit nu al jaren juridisch in het slop met Wereldhave die concurrent­ie met het centrum vreest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium