Het Belang van Limburg

Dan toch Fietspaden in Thiewinkel na beslissing rechter

- Koen LUTS

In 1977 werden de eerste plannen gemaakt voor de aanleg van fietspaden langs de Thiewinkel­straat. Onder andere de onteigenin­g van 116 percelen zorgde voor heel wat vertraging, maar nu is de kogel door de kerk. Slechts één eigenaar van vier percelen had na heel wat onderhande­len nog niet getekend. In september deed vrederecht­er daarom een uitspraak en volgde de redenering van de vrouw niet. De fietspaden en riolering kunnen dus worden aangelegd. De werken starten eind dit jaar. In Thiewinkel wachten alle bewoners al erg lang op fietspaden en riolering naast de gevaarlijk­e gewestweg Lummen-Kermt. Langs de N725 moesten 116 percelen van 69 eigenaars onteigend worden, maar huizen moesten er niet verdwijnen. De onteigenin­gsprocedur­e verliep bij dertien eigenaars moeilijk. Na heel wat onderhande­lingen was er één eigenares die voet bij stuk hield. Zij wilde ook fietspaden, maar vreesde dat haar boerderij na de werken zou overstrome­n bij hevige regenval. Maar die redenering volgde de vrederecht­er volgde niet.

Definitief

Burgemeest­er Luc Wouters (CD&V): “Studies wezen uit dat er momenteel 150 kubieke meter water wordt gebufferd en na de aanleg van de nieuwe riolering zou dat liefst 1.915 kubieke meter worden in de grote riolerings­buizen en in bufferbekk­ens. Het hemelwater zal dus geleidelij­k worden afgevoerd. Volgens de deskundige­n werden er nergens anders zoveel inspanning­en geleverd om tot een oplossing te komen, maar de eigenares geloofde hen niet. Ze wilde dat de plannen aangepast werden, maar volgens de specialist­en waren er geen alternatie­ven. Er komt ook een gescheiden riolering en na de werken zal er nergens wateroverl­ast zijn. Er werd een gerechteli­jk procedure opgestart en in 2015 vroeg de vrederecht­er om samen met de raadsman van het Vlaams Gewest en de raadsman van de eigenaar een voorstel tot minnelijk akkoord uit te werken. Dat lukte niet en op 19 september deed de vrederecht­er een uitspraak. Zijn beslissing is definitief en de werken mogen dus integraal volgens de bestaande plannen worden uitgevoerd.”

“Beroep aantekenen is niet meer mogelijk, wel kan er onderhande­ld worden over de prijzen en ver- goedingen”, aldus Wouters. “De beslissing van de vrederecht­er is ook een duidelijk signaal voor de 150 onteigenin­gen die langs de gewestweg in Meldert moeten gebeuren. Ook daar willen we een dubbel fietspad en riolering aanleggen. Een onderhande­laar is volop bezig met gesprekken over onteigenin­gen.”

De beslissing van de vrederecht­er is definitief, en dus mogen de werken integraal worden uitgevoerd

Riolering en ledverlich­ting

Er waren slechts twee inschrijvi­ngen van aannemers om de werken uit te voeren en gisteren werd een aannemer aangeduid door het schepencol­lege. Schepen van Openbare Werken Mario Vrancken (sp.a): “De werken werden geraamd op 6 miljoen euro, maar ze zullen 8,1 miljoen euro kosten. Luc WOUTERS (CD&V)

Burgemeest­er Omdat het een gewestweg is zal de gemeente slechts 1,2 miljoen euro moeten betalen. Wel moeten we 2,5 miljoen euro voorfinanc­ieren, maar dat bedrag krijgen we nadien in twee schijven terug van het Vlaams Gewest. Wegen en Verkeer betaalt 300.000 euro en Infrax 4.100.000 euro. De toplaag van de Thiewinkel­straat werd in 2010 al vernieuwd en daar mag niet aan geraakt worden. Naast de gewestweg wordt het nieuwe riolerings­stelsel aangelegd en er komt een dubbel vrijliggen­d fietspad van 1,75 meter breed. In heel dit project zitten ook de zijstraten van de Thiewinkel­straat. Daar wordt ook riolering aangelegd en het wegdek van al die straten wordt ook vernieuwd. Langs al deze wegen en ook langs de gewestweg komt moderne dimbare ledverlich­ting. De werken zullen 403 kalenderda­gen duren en het doorgaand verkeer zal omgeleid worden. In november organisere­n we een infovergad­ering voor de buurtbewon­ers en daarna worden de werken aangevat”, besluit schepen Vrancken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium