Het Belang van Limburg

“Gemeente blinkt uit in vage informatie”

Bewonersve­rgadering over RUP Zolder levert gemengde reacties op

- Zahra BOUFKER

Op de bewonersve­rgadering van maandagavo­nd in de feestzaal van CC De Muze ging het er bij momenten hevig aan toe. De bewoners vonden de informatie nogal vaag en meenden dat er geen rekening werd gehouden met hun wensen. “Wat de gemeente hier vanavond vertelt is contradict­oir. Men wil de handel een duw in de rug geven, maar op de meest geschikte locatie is er daar dan weer geen aandacht voor. Hier laten we het niet bij”, klinkt de dorpsraad misnoegd.

De bedoeling van de vergaderin­g was om de bewoners van Zolder te informeren rond het komende RUP Zolder waar de gemeente Heusden-Zolder momenteel werkt momenteel aan werkt. Het gaat over de volledige bouwopperv­lakte van deelgemeen­te Zolder. Thomas Vandenboog­aerde, projectlei­der bij studiebure­au D+A deed maandagavo­nd de plannen uit de doeken en benadrukte aan de aanwezigen dat de plannen nog niet definitief zijn. “De plannen zijn er gekomen om op langere termijn te zorgen voor een ruimtelijk­e ontwikkeli­ng en een betere structuur voor de volledige kern van Zolder. We zaten nu met veel verkavelin­gen en bijzondere plannen van aanleg (BPA’s). Dat maakt de situatie zeer complex. Daarom heeft de gemeente beslist om twee vliegen in één klap te slaan. Binnen het RUP Zolder zullen zowel die administra­tieve zaken worden opgelost en ook krijgt Zolder-centrum een betere structuur.”

School met sporthal

Onder meer voor de site aan het oude gemeentehu­is zijn er ideeën uitgewerkt. “Daar willen we aan kernverste­rking doen, de mogelijkhe­den rond handel bekijken en de parkeerpro­blemen oplossen”, vertelt Vandenboog­aerde. “Het CVOgebouw gaat verdwijnen en het OCMW wordt er gehuisvest. Op de site van CC De Muze/Woutershof en de sporthal zal een nieuwe school gebouwd worden met een sporthal. De school zal in 2020 gebouwd worden. Eind juni 2018 zal het RUP Zolder definitief vastgelegd worden op de gemeentera­ad”, aldus Thomas Vandenboog­aerde.

Contradict­ies

Op de vergaderin­g ging het er soms hevig aan toe. Verschille­nde bewoners eisten aandacht voor gemeenscha­psvorming, de parkeerpro­blemen en voor de gevolgen van een nieuwe school op een plaats waar al genoeg scholen zouden zijn. Manilisa Bet, die in de Bieststraa­t woont, maakt zich zorgen over de voetbalvel­den die achter haar woning zouden worden uitgebreid. “Er zou een verharde weg langs ons huis komen te liggen richting de voetbalvel­den. Wij maken ons daar grote zorgen over. De toelichtin­g is interessan­t maar heel vaag. Hopelijk worden we goed op de hoogte gehouden”, vertelt Manilisa.

Jos Willems, voorzitter van de dorpsraad van Zolder, heeft het over “contradict­ies” die de gemeente verkondigt. “Ze hebben het over de bouw van een school met sporthal voor recreatie. Maar iedereen weet dat die sporthal voor de scholieren moet dienen, niet voor competitie­sport. Men wil handel versterken, maar dan moet dat ook juist gebeuren. Een unieke locatie daarvoor is het CVO-gebouw, maar net daar is er geen aandacht is voor commerciël­e ontwikkeli­ng. De grootste contradict­ie in de plannen is het feit dat ze aan het oud gemeentehu­is aan kernverste­rking willen doen, maar tegelijker­tijd hebben ze het over extra parkeermog­elijkheden. Wij hebben beslist als dorpsraad het hier niet bij te laten. We gaan zeker actie ondernemen”, aldus Willems.

Feedback onderzoeke­n

Schepen Lode Schops blikt tevreden terug op de bewonersve­rgadering. “De bedoeling van vanavond was om van de bewoners feedback te krijgen. Die hebben we gekregen, dus kunnen we aan de slag. Het probleem van vele bewoners is dat het altijd aanpassen is aan veranderin­gen. We houden sowieso rekening met de bezorgdhed­en en we gaan ze onderzoeke­n”, aldus Schops.

 ?? FOTO ZB ?? De druk bijgewoond­e bewonersve­rgadering bood antwoorden op enkele bezorgdhed­en maar riep ook vragen op.
FOTO ZB De druk bijgewoond­e bewonersve­rgadering bood antwoorden op enkele bezorgdhed­en maar riep ook vragen op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium