Het Belang van Limburg

“Dit kan tegen een stootje”

‘First Contact’ combineert theater, strip, film en concert

- Christof RUTTEN

Is het een strip? Is het een film? Is het theater? Of is het een concert? Goed nieuws: we keuren alle antwoorden goed! Het nieuwstede­lijk presenteer­t met ‘First Contact’ een verhaal over een verstoorde relatie tussen een vader en zijn dochter met stemacteur­s Stijn Meuris en Sara Vertongen, livemuziek van Stuff-toetsenist Joris Caluwaerts en geprojecte­erde stripbeeld­en van Wide Vercnocke. Er bestaat zelfs een app van het stuk. Première nu vrijdag in cultuurcen­trum Hasselt. ‘First Contact’ is het geesteskin­d van regisseur Adriaan Van Aken, die met ‘Dansen Drinken Betalen’ al eens eerder striptheat­er maakte voor Het nieuwstede­lijk. De vader wordt gespeeld, of beter gezegd: gesproken, door Stijn Meuris. “Ik zocht iemand met affiniteit met muziek én tekst”, zegt Van Aken. “Plus: de microfoon houdt van zijn stem. En omdat er echt luid muziek wordt gespeeld in de voorstelli­ng, moet je iemand hebben die dat aankan. Stijn was een logische keuze.”

Star Trek

“Voor alle duidelijkh­eid: ik ben geen acteur,” zegt Stijn Meuris. “Dus ik schrok wel even toen ze me vroegen. Maar het is storytelli­ng in een stuk dat tegen een stootje kan. Mensen die denken dat ze een zachtaardi­g stukje toneel gaan voorgescho­teld krijgen, zullen schrikken. Het is theater dat een geluidsver­sterker nodig heeft, geen twee speakertje­s. Inhoudelij­k is het een zoektocht van een veertiger die tot het besef komt dat hij nooit echt contact heeft gehad met zijn dochter. Er begint een zoektocht, maar dat is geen prettig plaatje.” “‘First Contact’ verwijst naar de gelijknami­ge ‘Star Trek’-film”, zegt Van Aken. “In de film gaat het over het eerste contact tussen mens en alien. Maar een vader en een dochter kunnen ook buitenaard­se wezens voor elkaar zijn.”

App

Visueel centraal staan de geprojecte­erde beelden van graphic novelauteu­r Wide Vercnocke. Die worden aangestuur­d door Sara Vertongen die daarnaast ook verschille­nde stemmen acteert. “Voor het publiek is het alsof je naar een film zit te kijken en tegelijker­tijd de making-of te zien krijgt”, zegt ze. Er bestaat zelfs een app van de voorstelli­ng, gemaakt door Bert Hornikx. Zo kan je ‘First Contact’ ook thuis beleven. “Vergelijk het met het luisteren naar een album, terwijl ‘First Contact’ in een zaal de ruwe liveversie is.”

XOp 13 en 14 oktober CC Hasselt en 14/11 CC Diest.

Alle data op www.hetnieuwst­edelijk.be

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Sara Vertongen, Stijn Meuris en Joris Caluwaerts laten stem, beeld en muziek samenvloei­en tot één geheel.
FOTO TOM PALMAERS Sara Vertongen, Stijn Meuris en Joris Caluwaerts laten stem, beeld en muziek samenvloei­en tot één geheel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium