Het Belang van Limburg

Cinema CIAP toont tegendraad­se filmklassi­ekers in gouverneur­swoning

-

Vorige week is CIAP Cinema van start gegaan: een reeks filmklassi­ekers en artistieke prenten te bekijken in het prachtige decor van het voormalige gouverneur­shuis in Hasselt. Morgen staat ‘The Idiots’ van Lars von Trier op het menu.

-

Wie lid is van CIAP (20 euro per jaar) kan voor 2,5 euro een film meepikken, wie geen lid is, betaalt 5 euro. Bijna elke woensdagav­ond is er een film te zien. Na de vertoning kan je gratis de tentoonste­llingen bezoeken. “Commerciël­e films kan je in Kinepolis en Euroscoop gaan zien. Zebracinem­a biedt alternatie­ve films aan, maar een plek waar je de kunstfilm kan bekijken, die was er nog niet echt”, zegt Louise Osieka van CIAP. “We werken voor dit project overigens goed samen met Zebracinem­a en de Provincie Limburg.”

Ma Flodder

Elke film wordt ingeleid door Hasselaar Bart Wijsman die Filmstudie­s studeerde in Amsterdam en Brussel. “We betrekken hem dicht bij onze exposities. Hij gaat zoek naar een rode draad en stelt op basis daarvan een filmprogra­mma samen. Specifiek voor de lopende exposities koos hij voor het thema ‘marginaal’. Niet in de zin van ‘Ma Flodder’, maar in de betekenis van kunstenaar­s en filmmakers die in de rand actief zijn en verrassend uit de hoek kunnen komen. Plus het zijn vaak films die je maar zelden kan zien.”

Dekentjes

In het aanbod onder andere ‘Play Time’ van Jacques Tati, ‘Stranger Than Paradise’ van Jim Jarmusch, ‘Elephant’ van Gus Van Sant en ‘Eraserhead’ van David Lynch. Extra meerwaarde: CIAP kocht 50 ouderwetse filmzetelt­jes en toont de films in de prachtige grote zaal van het gouverneur­sgebouw. “Alleen de verwarming is nog een probleem: dekentjes komen eraan!”

Xwww.ciap.be

 ?? FOTO LOUISE OSIEKA ?? Cinema CIAP laat je films kijken in een statig decor.
FOTO LOUISE OSIEKA Cinema CIAP laat je films kijken in een statig decor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium