Het Belang van Limburg

“Institutio­neel racisme bestaat nog steeds”

Kathryn Bigelow confrontee­rt publiek met racistisch politiegew­eld in ‘Detroit’

- Greet RAMAEKERS

Detroit, juli 1967. De stad is helemaal in de ban van antiracism­erellen. De politie valt ’s nachts binnen in het Algiers Motel waar ze een groep zwarte mannen en twee blanke meisjes urenlang vernedert en mishandelt. Drie mannen bekopen het met hun leven. Vijftig jaar later is met ‘Detroit’ het verhaal verfilmd door Kathryn Bigelow, de enige vrouw die ooit de Oscar voor Beste Regisseur won met ‘The Hurt Locker’. John Boyega, wereldbero­emd dankzij zijn rol in ‘Star Wars: The Force Awakens’, speelt Melvin Dismukes, een zwarte veiligheid­sagent die als een van de eersten in het motel arriveert. Was het moeilijk om als blanke regisseur deze film te maken?

Bigelow: “Ik heb me lang afgevraagd of ik wel de juiste persoon was om ‘Detroit’ te regisseren, maar ik kwam tot de conclusie dat het verhaal echt verteld moest worden en ik wist dat ik dat kon waarmaken. Het was een unieke kans om een gezicht te geven aan de slachtoffe­rs van die nacht en om het publiek te confronter­en met systemisch racisme, want uiteindeli­jk zijn we allemaal verantwoor­delijk voor hoe onze maatschapp­ij evolueert. Dat was mijn ultieme motivatie om aan de film te beginnen.”

Met het aanhoudend­e politiegew­eld tegen de Afro-Amerikaans­e gemeenscha­p lijkt er niet al te veel veranderd sinds de rellen in Detroit.

Bigelow: “Inderdaad. Dit drama is decennia geleden gebeurd, maar het zou evenzeer vandaag of morgen kunnen plaatsvind­en. Dat is toch tragisch. Denk maar aan de protesten in Ferguson in 2014. De gelijkenis­sen met Detroit zijn onwaarschi­jnlijk. Zeker de uitkomst van de rechtszaak over dit verhaal voelt erg hedendaags aan, dus het was belangrijk dat we ook de nasleep toonden. We hebben dit soort films nodig om meer dialoog te creëren, want dat we in ons land nog altijd institutio­neel racisme zien, is een de- primerende zaak. Als je dat vergelijkt met bijvoorbee­ld Zuid-Afrika, waar de conversati­e over apartheid veel productiev­er lijkt te verlopen, dan moeten we in de Verenigde Staten serieus beginnen bijbenen. Het is niet zo dat er géén dialoog is, maar we hebben veel meer nodig om het huidige wij-zij denken te verbeteren.”

John, heb jij dat soort politiebru­taliteit tegenover de zwarte gemeenscha­p ooit ervaren in Groot-Brittannië?

Boyega: “Ik ben er zelf gelukkig van gespaard gebleven, maar het is zeker een probleem in Engeland. In Amerika zie je het op grotere schaal gebeuren, maar ook bij ons sterven er onrustwekk­end veel zwarte mannen in gevangensc­hap. Ik ben me er altijd van bewust geweest dat ik door mijn huidskleur extra op mijn veiligheid moet letten.”

Hebben jullie veel gesproken met slachtoffe­rs die het Algiers Motel-incident hebben overleefd?

Bigelow: “Julie Delaney, één van de meisjes in het motel die nacht, was tijdens de opnames elke dag op de set zodat we haar om advies konden vragen. Ze heeft ons vaak verteld dat de echte gebeurteni­ssen nog veel verschrikk­elijker waren dan wat wij filmden. Zoiets recreëren was immens moeilijk voor ons allemaal, maar daardoor heerste er op de set wel een vriendscha­ppelijke en aanmoedige­nde sfeer. Iedereen hielp elkaar doorheen de zware momenten. We hebben ook met Melvin Dismukes samengezet­en, want die nacht heeft hem zowel mentaal als fysiek voor de rest van zijn leven gebroken. Hij heeft er een posttrauma­tische stressstoo­rnis aan overgehoud­en, wat me niet verbaast.”

Boyega: “Het was uiterst belangrijk dat ik begreep wie Melvin nu is, zodat ik hem niet enkel als een slachtoffe­r beschouwde, maar als een complexe, introverte persoonlij­kheid. Door eerst met hem over zijn leven te praten, kon hij me beter vertellen waar hij die nacht mee geconfront­eerd werd. Als acteur was

Als kind besefte ik niet hoeveel vooroordel­en er waren in de wereld. In onze familie bestonden die niet

Kathryn BIGELOW

Regisseur dat een geschenk uit de hemel, want daardoor kon ik me emotioneel veel beter in zijn karakter inleven. Melvin is uiteindeli­jk moeten verhuizen omdat hij door de zwarte gemeenscha­p werd gezien als iemand die zijn eigen volk had verraden. Hij heeft het niet makkelijk gehad, dus het was cruciaal om zijn kant van het verhaal te kunnen vertellen.”

Kathryn, jouw films hebben vaak een maatschapp­elijk relevante invalshoek. Was je altijd sociaal geëngageer­d?

Bigelow: “Mijn ouders brachten me vanaf mijn geboorte in contact met andere culturen en gemeenscha­ppen en ik ben opgegroeid tijdens de protestbew­egingen van de jaren 60, waardoor ik van jongs af aan sociaal bewustzijn kweekte. Maar de meeste kinderen worden minder progressie­f opgevoed. Daarom denk ik dat een open onderwijss­ysteem erg belangrijk is, zodat alle jongeren tolerant en ruimdenken­d kunnen opgroeien. Toen ik jong was had ik totaal niet door dat er nog zoveel vooroordel­en in de wereld waren. Dat bestond in onze familie gewoon niet.”

‘Detroit’ speelt vanaf woensdag in de zalen.

 ?? FOTO ‘DETROIT’ ?? John Boyega speelt veiligheid­sagent Melvin Dismukes: “Hij werd door de zwarte gemeenscha­p als verrader gezien.”
FOTO ‘DETROIT’ John Boyega speelt veiligheid­sagent Melvin Dismukes: “Hij werd door de zwarte gemeenscha­p als verrader gezien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium