Het Belang van Limburg

MET RECORD NAAR RUSLAND

België-Cyprus 4-0

- Kristof LIBERLOO

De KBVB had gisterenav­ond vuurwerk aangekondi­gd, dat kwam er uiteindeli­jk ook. Dankzij de broertjes Eden en Thorgan Hazard, die voor het eerst samen aan de aftrap stonden bij de Rode Duivels. En dankzij Romelu Lukaku. België evenaarde op de Heizel het wereldreco­rd van Duitsland, het scoorde eveneens 43 keer in een WK-kwalificat­iecampagne. Jan Vertonghen zorgde voor een ander record, geen enkele Rode Duivel heeft sinds gisteren meer caps achter zijn naam staan. Door de zege tegen Cyprus zijn de Rode Duivels ook zeker reekshoofd tijdens de WK-loting op 1 december in het Kremlin. We waren er graag bij geweest, toen Roberto Martinez in het spelershot­el aan de Brusselses­teenweg in Tubeke zijn elftal voor de galawedstr­ijd tegen Cyprus bekendmaak­te. Om de verwonderi­ng van Kevin De Bruynes gezicht af te lezen. Want De Bruyne zat verrassend op de bank. En dat haat hij. Of het nu regent, sneeuwt, vriest of 40°C heet is, de kwieke Citizen wil áltijd spelen. Dat kan u gerust letterlijk nemen. Niet zo gisteren dus. De Bruyne was wel uitgenodig­d voor het feestje op de Heizel, maar mocht de dansvloer niet op. Ook geen boogiewoog­ie of chachacha voor Dries Mertens, de Napolitaan startte eveneens in de dug-out, naast Romelu Lukaku.

Carine en Thierry

Zo kwamen de broers Hazard voor het eerst samen aan de aftrap. Een historisch­e avond voor de familie uit Braine-Le-Comte. Élke moeder, élke vader is apetrots op zoon of dochter. Zo zit een mens in mekaar. Mooi is dat. Hoe moeten mama Carine en papa Thierry zich gisteren dan niet gevoeld hebben? Als twee van je jongens de eer van het voetballan­d verdedigen in een shirt met KBVB-embleem op de borst? Als ze zich bovendien ook nog eens tot de sterren van de avond kronen, met drie goals samen.

Achtertuin

Eden brak de wedstrijd open na twaalf minuten. Eerste schot tussen de palen, eerste goal, eerste helft meteen ook voorbij. Alleen Thorgan kreeg nog een uitstekend­e mogelijkhe­id net voor rust, maar trapte op Panagi. Die misser zette de jongste Hazard meteen na rust recht: 2-0. Eden zorgde vanop de stip nog voor de 3-0. De twee voetbalden als broertjes in hun achtertuin. Overstapje van Eden hier, schaartje van Thorgan daar. De hakjes achter het steunbeen hebben we niet geteld, omdat het er soms te veel waren. Maar ze zijn hen vergeven.

Tielemans

Thorgan heeft gisteren punten gescoord. Ook al is hij (nog) geen De

Bruyne. Maar zijn plaats in Martinez’ WK-kern is weer iets zekerder. Die van Tielemans ook, hij speelde een sterke partij naast Witsel.

Allemaal woorden met dit voorbehoud: we moeten u herinneren aan de tegenstand­er. Die heette gisteren Cyprus. Daarom hebben we tot nu toe nog geen enkele naam van een verdediger of doelman Courtois moeten laten vallen. Zelfs niet die van recordman Jan Vertonghen. Hecht dus vooral niet te veel belang aan de ruime en zeker verdiende zege. Want het duel tegen Cyprus was niet alleen een galamatch, maar ook een oefenmatch. Elke Rode Duivel en de bondscoach weten dat het volgende zomer in Rusland anders zal zijn. Dan is de schitteren­de kwalificat­iecampagne die de Rode Duivels neergezet hebben allang vergeten. Ja, Roberto Martinez mag even genieten van de mooie 28 op 30 - hij verloor geen enkele kwalificat­iematch (!) - en de evenaring van het recordaant­al doelpunten in een kwalificat­iereeks (43 stuks) - want de ingevallen Romelu Lukaku zorgde nog voor de 4-0 - maar pas na het WK zullen we kunnen oordelen of de Spanjaard ook echt uitmuntend werk geleverd zal hebben.

 ?? Foto PHN ?? Na de 4-0-zege bouwden de Duivels een feestje met de fans.
Foto PHN Na de 4-0-zege bouwden de Duivels een feestje met de fans.
 ?? FOTO BELGA ?? De broers Hazard zorgden voor het vuurwerk op het veld.
FOTO BELGA De broers Hazard zorgden voor het vuurwerk op het veld.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Eden Hazard kroop naast dj Henri PFR achter de draaitafel.
FOTO BELGA Eden Hazard kroop naast dj Henri PFR achter de draaitafel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium