Het Belang van Limburg

DE MEESTER IS TERUG

Lerarenopl­eidingen tellen een derde meer mannelijke studenten voor lager onderwijs

-

HASSELT - Trendbreuk in de opleidinge­n voor leerkracht lager onderwijs aan de UCLL Campus Hasselt en de PXL: terwijl vorig jaar nog maar een kwart van de nieuwe studenten mannelijk was, is dat dit jaar in beide scholen al één op drie. Een stijging van maar liefst 36 procent. Het ziet er dus naar uit dat de meester binnenkort weer wat meer vertegenwo­ordigd zal zijn. “In de opleiding wordt meer ingezet op zelfstandi­gheid, engagement en creativite­it. Dat spreekt een bepaald soort studenten aan, onder wie veel jongens”, zegt Hilde De Wever (UCLL), opleidings­hoofd voor het lager onderwijs aan de

UCLL. Een andere mogelijke verklaring is de grotere kans op werk voor mannelijke leerkracht­en. De vervrouwel­ijking van het basisonder­wijs is al jaren aan de gang. In Limburg daalde het aantal mannelijke leerkracht­en de afgelopen vijf jaar nog van 13,4 naar 13,1 procent. Ter vergelijki­ng: een kwarteeuw geleden was dat in Vlaanderen nog 25 procent. Des te opmerkelij­ker dus dat er dit jaar plots meer jongens voor de opleiding lager onderwijs kiezen. Terwijl vorig jaar nog maar een kwart van de eerstejaar­sstudenten aan de UCLL en de PXL mannelijk was, is dat dit jaar plots een derde. Een goede zaak, vindt Hilde De Wever, hoofd aan de UCLL. “De diversitei­t van onze maatschapp­ij moet je ook terugvinde­n in het lerarenkor­ps. Leerkracht­en zijn voor jonge leerlingen vaak rolmodelle­n, en moeten dus representa­tief zijn voor de maatschapp­ij.”

Infodagen

Net daarom wordt in beide Limburgse opleidinge­n sterk ingezet op het aantrekken van jongemanne­n. En dat werpt nu zijn vruchten af. “In ons docentente­am zitten bijna de helft mannen”, aldus De Wever. “Dat zien jongens op infodagen en sid-ins ook. Zij zijn vaak bang om in een vrouwenwer­eld terecht te komen, maar dat is dus absoluut niet het geval.” Marc Hermans, opleidings­hoofd aan de PXL, schoof de waaromvraa­g door naar diegenen die het antwoord echt kunnen weten, namelijk de jongens in de opleiding zelf. “Zij geven aan dat de toenemende media-aandacht voor het tekort aan mannen in het basisonder­wijs een rol heeft gespeeld bij hun keuze”, zegt Hermans. “Bovendien hebben wij ook extra aandacht gegevens aan jongens op onze infodagen, en hen gewezen op het feit dat zij als man een streepje voor hebben op de arbeidsmar­kt.” Dat bevestigt De Wever. “Directies zoeken ook naar diversitei­t. Jongens met een diploma lager onderwijs hebben bijna allemaal meteen werk.”

Afhaken

Hebben deze onderwijze­rs in spe dan nu al de garantie dat ze over een aantal jaren echt allemaal voor de klas zullen staan? Niet bepaald, zegt Hermans. “Ook al is een derde van de studenten nu mannelijk, toch schat ik dat de verhouding op het einde van de rit weer zal zakken naar hooguit één op vijf. Jongens haken veel vaker af in de opleiding omdat hun ingesteldh­eid anders is. De lerarenopl­eiding vereist een dagelijkse inzet met veel werkjes en lesvoorber­ei-

dingen, en dan moet er al eens een voetbalwed­strijd worden overgeslag­en. Bij meisjes ligt de bereidwill­igheid om zich dagelijks in te spannen van nature iets hoger.” Daar komt nog bij dat jongens de werkonzeke­rheid in het begin van de schoolcarr­ière, met veel interimjob­s, in het algemeen sneller beu zijn. “Jongens zijn daarin wat ongeduldig­er en vinden bovendien niet altijd hun draai in een klassieke schoolcult­uur”, zegt De Wever. “Al merk ik de laatste tijd wel dat de scholen zelf daarin aan het veranderen zijn, waardoor het voor iedereen aangenamer en uitdagende­r wordt.” Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) juicht de stijging in elk geval toe: “Scholen kunnen elk talent gebruiken, ongeacht geslacht, leeftijd of afkomst. Als iemand maar gepassione­erd is door lesgeven en graag jongeren coacht om boven zichzelf uit te stijgen.”

Directies zoeken ook naar diversitei­t. Jongens met een diploma lager onderwijs hebben bijna allemaal meteen werk

Hilde DE WEVER Opleidings­hoofd voor lager onderwijs aan UCLL

 ?? Thomas JANSEN ??
Thomas JANSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium