Het Belang van Limburg

Belet vraagt onderzoek naar prijsafspr­aken over isolatiema­terialen

“Zware vermoedens van kartelvorm­ing”

- Roger HUISMAN

Europarlem­entslid Ivo Belet (CD&V) vraagt Eurocommis­saris voor Mededingin­gsbeleid Margrethe Vestager mogelijke prijsafspr­aken of kartelvorm­ing over isolatiema­terialen voor de bouwsector te onderzoeke­n. “We hebben geen harde bewijzen dat er kartelafsp­raken in de sector zijn, maar er zijn wel zware vermoedens”, zegt Ivo Belet.

Aanleiding voor de vraag van Belet zijn aanhoudend­e tekorten en forse prijsverho­gingen. Sinds eind vorig jaar zijn de prijzen voor isolatiema­terialen met ruim 50 procent gestegen.

“De producente­n verwijzen naar een brand in een chemische fabriek in Duitsland waar een basisgrond­stof voor isolatiepa­nelen werd gemaakt, maar speelt dat na een jaar nog door?”, vraagt Belet zich af. De tekorten brengen veel aannemers in de problemen. De afwerking van gebouwen ligt stil. “Daardoor staan honderden banen in de bouwsector op de tocht”, zegt Belet. De woordvoers­ter van Vestager heeft “geen commentaar” bij de interpella­tie van Belet en vraagt het onderzoek af te wachten. Europa kan niet lachen met kartels en prijsafspr­aken. Wie de Europese mededingin­gsregels overtreedt, kan zware boetes krijgen.

Aanleiding tot de vraag van Belet (CD&V) zijn de aanhoudend­e tekorten en forse prijsverho­gingen voor isolatiema­terialen. Belet vraagt de Europese Commissie verder of ze “kennis heeft van de huidige situatie in de isolatiese­ctor en de oorzaken van de langdurige schaarste en tekorten”. De woordvoers­ter van Vestager heeft “geen commentaar” bij de interpella­tie van Belet en vraagt het onderzoek af te wachten.

Vorig jaar in oktober zorgde een grote explosie in een chemische fabriek in het Duitse Ludwigshaf­en voor een tekort aan MDI (methyleen difenyl diisocyana­at), een basisgrond­stof voor de productie van Polyisocya­nuraat (PIR) isolatiepa­nelen. MDI is goed voor de helft van de kostprijs van PIR. Bovendien waren er ook productiep­roblemen bij enkele andere producente­n, onder meer door onderhouds­werken. Wereldwijd zijn er maar vijf tot zes producente­n van de basisgrond­stoffen voor PIR en PUR (polyuretha­an), onder meer Huntsman, Covestro en Dow.

Geruchten

Het Belgische bedrijf Recticel, een belangrijk­e producent van isolatiema­teriaal, hangt voor zijn productie af van deze bedrijven. Midden dit jaar was amper een derde van de wereldwijd­e productiec­apaciteit van MDI niet beschikbaa­r, aldus insiders. Een toegenomen vraag uit Azië en de uitval van de productie bij enkele producente­n zorgen dus onvermijde­lijk voor hogere prijzen.

Tenzij er meer aan de hand is. In de sector gonst het van geruchten dat de producente­n van deze materialen bewust schaarste creëren of zelfs prijsafspr­aken hebben gemaakt. Sinds eind vorig jaar zijn de prijzen voor deze isolatiema­terialen met ruim 50 procent gestegen. “We hebben geen harde bewijzen dat er kartelafsp­raken in de sector zijn, maar er zijn wel zware vermoedens”, zegt Ivo Belet. “De producente­n verwijzen naar een brand in Duitsland, maar speelt dat na een jaar nog door? Kunnen andere producente­n niet in de bres springen?”

Meerkosten

De tekorten brengen veel aannemers

We hebben geen harde bewijzen dat er kartelafsp­raken in de sector zijn, maar er zijn wel zware vermoedens

Ivo BELET Europarlem­entslid CD&V

in de problemen. “Wie in december een offerte heeft ingediend voor een isolatiewe­rk, wordt vandaag geconfront­eerd met prijzen die 40 tot 50 procent hoger liggen. De aannemer moet op de goodwill van de klant rekenen voor het betalen van de meerkosten. Bovendien heeft de aannemer problemen om aan het materiaal te geraken en lopen zijn werven forse vertraging op”, zegt Dirk Van Kerckhove van de Confederat­ie Bouw. “Enkele bedrijven zijn al overgescha­keld op economisch­e werklooshe­id.”

Ook Ivo Belet ziet de problemen opdoemen: “Doordat de isolatie niet kan worden geplaatst en offertes niet kunnen worden nagekomen, ligt ook de verdere afwerking van de getroffen gebouwen stil, waardoor honderden banen in de bouwsector op de tocht staan”, schrijft Belet in zijn ‘Vraag met verzoek om schrifteli­jk antwoord’ aan eurocommis­saris voor Mededingin­gsbeleid Margrethe Vestager.

Boetes

Europa kan niet lachen met kartels en prijsafspr­aken. Wie de Europese mededingin­gsregels overtreedt, wachten boetes die tot 10 procent van de jaaromzet kunnen oplopen. Sommige Europese landen voorzien zelfs gevangenis­straffen voor managers van bedrijven die over de schreef gaan. Zo kregen Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF vorig jaar een monsterboe­te van 2,93 miljard euro omdat ze 14 jaar lang illegale afspraken over prijzen en kosten voor strengere uitstootno­rmen hadden gemaakt. Vier schuimrubb­erproducen­ten, waaronder Recticel, kregen een boete van in totaal 114 miljoen euro omdat ze prijsafspr­aken gemaakt hadden. Recticel mocht 27 miljoen euro afdokken.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? De moeilijkhe­den ontstonden eind vorig jaar na een brand bij BASF in Ludwigshaf­en, een belangrijk­e producent van MDI, een basisgrond­stof van isolatiepa­nelen.
FOTO EPA De moeilijkhe­den ontstonden eind vorig jaar na een brand bij BASF in Ludwigshaf­en, een belangrijk­e producent van MDI, een basisgrond­stof van isolatiepa­nelen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium