Het Belang van Limburg

Crimineel doodgescho­ten bij spectacula­ire politieact­ie net over grens in Maaseik

Helikopter­kaping in Budel en ontsnappin­g uit gevangenis verijdeld

- Hans GOOSSEN/Rik VAN HULST

Bij een grootschal­ige politieact­ie in Roosteren, vlak over de landsgrens met Maaseik, is woensdagmi­ddag een man doodgescho­ten na een achtervolg­ing door de politie. Drie anderen werden gearrestee­rd. Een van hen werd opgepakt op de luchthaven van Budel, vlakbij Hamont. De mannen zouden daar een heli hebben willen kapen, om daarmee een verdachte van een liquidatie te bevrijden uit de gevangenis van Roermond. Rond 14.30 uur werd de man na een wilde achtervolg­ing door de politie doodgescho­ten in oudRooster­en, een gehucht van de Maaseikse buurgemeen­te EchtSuster­en. Bij de actie werden nog drie verdachten opgepakt, aldus de politie tijdens een persconfer­entie in Amsterdam.

Een van hen werd gevat op Kempen Airport in het Brabantse Budel, net over de grens met Hamont. Op het vliegveld probeerden de verdachten een helikopter te kapen, maar dat mislukte. Vlak voordat een van hen in de helikopter kon stappen, werd hij door meerdere politie-eenheden gearrestee­rd, aldus de vliegveldb­eheerder. Een ander bendelid werd volgens getuigen opgepakt in het nabijgeleg­en Maarheeze. De klopjacht op de twee andere verdachten voerde naar Roosteren. Na een wilde achtervolg­ing met hoge snelheden, waarbij rode stoplichte­n werden genegeerd en de verdachten met hun Audi tegen het verkeer inreden, slaagde de politie erin het duo klem te rijden in de Maaseikse buurgemeen­te. De verdachten probeerden nog te vluchten, waarbij een van hen werd neergescho­ten door de politie. Zijn kompaan werd gevat.

Ontsnappin­gspoging

Tijdens de achtervolg­ing gooide een van de verdachten een tas weg met daarin onderdelen van een automatisc­h geweer. De opgepakte mannen hadden volgens de politieche­f “diverse goederen’’ bij zich die ze hadden kunnen gebruiken bij een ontsnappin­gspoging uit de gevangenis. Daar zou ook de helikopter nodig voor geweest zijn: om een kompaan uit de gevangenis van Roermond te bevrijden.

Naast de drie aangehoude­n verdachten zoekt de politie ook nog een aantal andere betrokkene­n. Het gaat om mensen die bij politie en justitie bekend zijn vanwege hun relatie met de Amsterdams­e onderwerel­d. Het onderzoek is nog in volle gang. De gevangene die de criminelen zouden hebben willen helpen ontsnappen, zou Benaouf A. zijn. A. zit momenteel vast voor betrokkenh­eid bij de liquidatie van onderwerel­dkopstuk Najeb Boubouh in Antwerpen in oktober 2012. Sander Janssen, advocaat van Benaouf A., zegt dat hij slechts via de media kennis heeft genomen over de mogelijke ontsnappin­gspoging. “Van politie en justitie heb ik niets over het beweerde ontsnappin­gsplan gehoord. Dat hoeft ook niet, want als anderen hem uit de gevangenis willen halen, doet mijnheer zelf niets strafbaars”, zegt de Amsterdams­e advocaat. Hij bevestigt dat zijn cliënt in de gevangenis in Roermond een langdurige straf uitzit. “De laatste keer dat ik hem heb gesproken, zat hij daar nog.”

 ?? FOTO ANNEMIEK MOMMERS ?? De Nederlands­e politie kwam voor onderzoek ter plaatse in Roosteren.
FOTO ANNEMIEK MOMMERS De Nederlands­e politie kwam voor onderzoek ter plaatse in Roosteren.
 ??  ?? Een van de bendeleden werd in Roosteren doodgescho­ten.
Een van de bendeleden werd in Roosteren doodgescho­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium