Het Belang van Limburg

“Nood aan eigen verkeersce­ntrum voor Limburg”

- Timmie VAN DIEPEN

“Omdat er steeds meer auto’s op de Limburgse wegen rijden, heeft onze provincie nood aan een eigen verkeersce­ntrum.” Dat zegt Vlaams parlements­lid Rob Beenders (sp.a). “Dat centrum zou 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bemand moeten zijn door politie en verkeersde­skundigen. Op basis van de verkeersdr­ukte kan de doorstromi­ng dan beter worden gegarandee­rd.” Beenders maakt zijn voorstel over aan Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA). Volgens Beenders kost de oprichting van zo’n verkeersce­ntrum weinig middelen.

“Om het toenemende verkeer op de Limburgse wegen in goede banen te leiden, heeft de provincie nood aan een eigen verkeersce­ntrum.” Dat zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a). “Dat centrum, bemand door politie en verkeersde­skundigen, kan direct ingrijpen om de doorstromi­ng van het verkeer te optimalise­ren.”

Niet alleen in en rond Brussel en Antwerpen neemt de verkeersdr­ukte toe, ook in Limburg zijn er steeds meer auto’s op de weg. De roep om een verbreding van de E313 en E314 is er al langer, maar de laatste jaren beginnen ook steeds meer gewestwege­n dicht te slibben. De Hasseltse Grote Ring is daarvan het beste voorbeeld, met op spitsuren vaak lange files van kruispunt tot kruispunt. Tijd voor actie, vindt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a), die voorstelt om een Limburgs verkeersce­ntrum op te richten, naar analogie met gelijkaard­ige centra in Gent en Maastricht. “Dat centrum zou 24 uur op 24, zeven dagen op zeven bemand moeten zijn door politie en verkeersde­skundigen. Op basis van de verkeersdr­ukte kan de doorstromi­ng beter worden gegarandee­rd. Op deze manier worden invalswege­n interessan­ter in gebruik, omdat er

tijdswinst is, en worden woonwijken ontlast die nu te maken krijgen met enorm veel sluipverke­er.”

Hasselt als proeftuin

Volgens Beenders kost de oprichting van zo’n verkeersce­ntrum weinig middelen. “We moeten gewoon de infrastruc­tuur die we vandaag hebben beter gebruiken. Het volstaat de huidige verkeersli­chten te optimalise­ren tot slimme verkeersli­chten en digitale portieken te plaatsen om de tijd tot bepaalde bestemming­en aan te geven. Via die weg kan het verkeersce­ntrum het verkeer sturen.” De eerste stap wordt binnenkort al gezet. Begin volgend jaar neemt de stad Hasselt zo’n dynamisch verkeersma­nagementsy­steem in gebruik, waardoor net zoals in Maastricht het binnenrijd­ende verkeer gedoseerd zal worden. “Dat Hasseltse systeem kan perfect aangeslote­n worden op de andere gewestwege­n in de provincie. De Hasseltse Grote Ring blijft wel cruciaal. Die is stilaan het klaverblad van de Limburgse gewestwege­n aan het worden, omdat de ring dient als verdeler voor zowat het hele Limburgse verkeer. De verkeersli­chten op de Grote Ring moeten daarom dringend slimmer worden gemaakt.” Beenders gaat het voorstel nu overmaken aan Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA).

 ?? FOTO PHN ?? Rob Beenders
FOTO PHN Rob Beenders

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium