Het Belang van Limburg

Jonge crossertje­s leren van wereldkamp­ioenen

Zondag Superprest­ige Zonhoven

- Rob RODIERS

Woensdagna­middag, vijf dagen voor de eigenlijke Superprest­igecross, was het al een drukte van jewelste in het Zonhovense gehucht Termolen. De jeugdiniti­atie, waarbij oud-wereldkamp­ioenen als Vervecken, Liboton en Herygers de Wouts, Mathieus en Sannes van de toekomst bijstaan met raad en daad, lokt ieder jaar meer deelnemers. Ook zondag is het volle bak. Zo zijn alle startplaat­sen bij de nieuweling­en, junioren en beloften ingevuld. De jeugd vindt kortom massaal de weg naar de Zonhovense Kuil. Als koloniën mieren slingerden verschille­nde groepen van jeugdige crossertje­s over de grasvlakte die zondag dienst doet als rennerspar­k. “Volgens de inschrijvi­ngen doen hier 168 rennertjes mee aan de techniektr­aining”, weet Limburgs veldritcoa­ch Eddy Ponet (Vlaamse Wielerscho­ol) ons te melden. “Althans, dat zijn de officiële cijfers, want mijn gevoel zegt dat er tal van niet ingeschrev­en jongens én meisjes tussen rijden. Er zijn opvallend meer meisjes komen opdagen dan de voorbije jaren.”

De rondbuikig­e Roland Liboton staat intussen bij de balken geamuseerd toe te kijken. Al gunnen de kids hem niet bepaald een rustige namiddag. Daarvoor moet de viervoudig wereldkamp­ioen net iets te veel de handen uit de mouwen steken bij het weer opleggen van kettingen. Een balk verderop staat eveneens een oudwereldk­ampioen de toekomst te drillen. Zijn naam? Paul Herygers, ook bekend als co-commentato­r van Michel Wuyts. “Niet blijven lopen met die fiets! Dat achterwiel moet meteen na de balk weer aan de grond staan”, luidt het meest gehoorde devies. Niet veel later komt De Polle bij Erwin Vervecken langs gereden. “Goh Erwin, ik heb hier een talentje gezien! Hier is ‘m se. (Het jongetje maakt net een wheelie terwijl hij over neerliggen­de sporten fietst) Zie maat, en wat een bochtentec­hniek!” “Ja maar kan ‘m ook hard trappen”, wil Vervecken meteen weten. “Die moteur, dat komt vanzelf wel, Erwin. Er is alleen één probleem. Dju toch,

Erwin VERVECKEN hè… tis wel nen Hollander. Uit Valkenburg komt ‘m.”

Luxeproble­men

Erwin Vervecken kampt intussen met een luxeproble­em. De cyclocross coördinato­r van evenemente­nbureau Golazo zit met de vraag of hij de inschrijvi­ngen in de jeugdcateg­orieën nu wel of niet moet optrekken in zijn maag . “Alle lijsten zijn volzet omdat de Belgische wielerbond slechts zeventig vertrekker­s toelaat. Blijkbaar mag een UCI-cross als Zonhoven echter een onbeperkt aantal laten starten. Dat lijkt me echter ook geen goed idee voor de veiligheid. Meer dan zeventig nieuweling­en die richting Kuil stuiven, ik hou mijn hart al vast. Trouwens, we hebben slechts tachtig rugnummers ter beschikkin­g.”

Theo Groenendaa­l, de Nederlands­e organisato­r van de Superprest­igecross in Zonhoven en oom van oud-crosser Richard, treedt Vervecken bij. “Het is hier zondag zo hartstikke druk dat we het rennerspar­k van de nieuweling­en en junioren al hebben uitgebreid en nu hetzelfde gaan doen met dat van de beloften. We verwachten een recordaant­al campers. Het lijkt wel of iedereen – zeker de jeugd – door die Kuil, die arena met duizenden toeschouwe­rs, wil uit fietsen. Die Kuil heeft Zonhoven duidelijk op de kaart gezet. Dat blijkt ook uit het aantal overnachti­ngen dit weekend. In een ruime straal rond Zonhoven is geen bed meer te vinden. Slechts twee evenemente­n kunnen daarvoor verantwoor­delijk zijn: deze cross en de Jeneverfee­sten in Hasselt. Erwin zocht nog twee hotelbedde­n voor UCI-gasten. Wel, ze overnachte­n nu bij hem ergens in Herentals.”

Alle startlijst­en zijn volzet omdat de Belgische wielerbond slechts zeventig vertrekker­s toelaat

 ?? FOTO TP ?? Viervoudig wereldkamp­ioen Roland Liboton geeft de jeugd aanwijzing­en.
FOTO TP Viervoudig wereldkamp­ioen Roland Liboton geeft de jeugd aanwijzing­en.
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Viervoudig wereldkamp­ioen Roland Liboton vuurt de jonge crossertje­s aan en snelt te hulp bij materiaalp­ech.
FOTO'S TOM PALMAERS Viervoudig wereldkamp­ioen Roland Liboton vuurt de jonge crossertje­s aan en snelt te hulp bij materiaalp­ech.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium