Het Belang van Limburg

Groen licht voor samenvoegi­ng OCMW en gemeentebe­sturen

- Arnout GYSSELS

Op 1 januari 2019 gaan de OCMW’s op in de gemeentebe­sturen. Daarvoor heeft de Raad van State Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans groen licht gegeven. Door de samenvoegi­ng verdwijnen de OCMW-raden en 925 betaalde mandaten verdwijnen.

De timing kon nauwelijks beter. Een jaar voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018 geeft de Raad van State zijn fiat voor het decreet lokaal bestuur. In dat plan van Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA, foto) smelten de OCMW’s samen met de gemeentebe­sturen. Een serieuze stap vooruit volgens de minister. “Hierdoor kunnen de lokale besturen zich niet alleen efficiënte­r organisere­n, maar verbetert ook de toegankeli­jkheid van de dienstverl­ening en zorgen we voor een sterk geïntegree­rd lokaal sociaal beleid.”

Concreet gaat dat zo: voor al je vragen zal je vanaf 1 januari 2019 terecht kunnen aan hetzelfde loket in het gemeentehu­is. Op die manier moet ook de drempel om naar het OCMW te stappen verdwijnen. Niemand zal nog weten waarom iemand bij de gemeente aanklopt.

Ook het werk van de ambtenaren verandert grondig. Niet enkel voor de ongeveer 70.000 mensen die werken bij de OCMW’s, maar ook voor hun collega’s van de gemeenteli­jke administra­tie, goed voor nog eens zo’n 130.000 betrokkene­n. Voor hun job moeten ze niet onmiddelli­jk vrezen, de inhoud verandert wel. Sociale problemen moeten overal aandacht krijgen, bij álle gemeenteli­jke diensten.

“Zo kan de dienst ruimtelijk­e ordening bij de aanleg van een nieuw plein zitbanken plaatsen voor ouderen om de sociale cohesie te bevorderen”, zegt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten. “Of een ander voorbeeld: bij afvalophal­ing is het belangrijk om kwetsbare groepen lagere tarieven aan te rekenen of hen extra uitleg te geven over sorteren.”

Mandaten op de schop

In veel gemeenten zijn de grenzen tussen het OCMW en de andere diensten intussen overigens al stevig vervaagd. “Er zijn al heel wat goede voorbeelde­n te bedenken”, zegt professor lokale politiek Herwig Reynaert (UGent). “Oostkamp, een middelgrot­e gemeente, heeft zijn diensten al samengebra­cht in hetzelfde gebouw en daar werkt dat uitstekend.” De ambtenaren mogen dan hun baan behouden, een hoop lokale mandaten gaat wel op de schop. De OCMW-raad gaat volledig op in de gemeentera­ad, 925 betaalde zitjes verdwijnen.

De gemeenten zelf kunnen zich wel vinden in de hervorming. “We hebben het advies nog niet kunnen bekijken”, zegt Nathalie De Bast. “Maar we hebben altijd gezegd dat integratie een goede zaak is als het sociaal beleid erop vooruit gaat.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium