Het Belang van Limburg

Twee jaar elektricit­eit afgetapt en aan studenten doorgereke­nd

Opnieuw klacht tegen beruchte Truiense kotenverhu­urder Appeltans

- Koen SNOEKX

De beruchte Truiense familie Appeltans, die in Leuven meer dan duizend studentenk­oten bezit, ligt opnieuw zwaar onder vuur. Zo heeft de kotenverhu­urder twee jaar lang illegaal elektricit­eit afgetapt in een van zijn panden in Leuven. “In december 2015 hebben we de elektricit­eit in het gebouw afgesloten, maar de eigenaar heeft het zegel verbroken en de elektricit­eit eigenhandi­g opnieuw aangeslote­n”, klinkt het bij netbeheerd­er Eandis, die een klacht indient tegen Appeltans. De betrokken studenten zijn verontwaar­digd. “Terwijl Appeltans gratis elektricit­eit binnenhaal­t, moeten wij wel 800 euro vaste kosten betalen.”

‘Afgesloten + pv diefstal elektricit­eit’, staat er geschreven op een geel lint op de elektricit­eitskast van het studentenk­ot aan de Bogaardens­traat 97 in Leuven. De politie viel afgelopen dinsdag binnen in het pand toen bleek dat de eigenaar, de beruchte familie Appeltans uit Sint-Truiden, al twee jaar lang illegaal elektricit­eit aftapte. De fraude kwam aan het licht toen de studenten van het kot - 27 in totaal - dinsdag plots zonder elektricit­eit vielen.

Knutselwer­k

Kotbaas Appeltans suste zijn studenten met de boodschap dat hij van energielev­erancier was veranderd en dat het probleem woensdag opgelost zou zijn. Maar toen netbeheerd­er Eandis ter plaatse kwam, bleek er veel meer aan de hand. “In december 2015 hebben we de elektricit­eit in dit pand afgesloten en de meter van het net losgekoppe­ld omdat de eigenaar zijn rekeningen niet meer betaalde”, zegt Jean-Pierre Blomme, woordvoerd­er van Eandis. “Maar toen we dinsdag ter plaatse kwamen, was de elektricit­eit tot onze grote verbazing opnieuw aangeslote­n. Wat bleek: de eigenaar van het pand had ons zegel verbroken en heeft met wat knutselwer­k eigenhandi­g de meter opnieuw op het net aangeslote­n. Op die manier is er twee jaar lang illegaal elektricit­eit afgetapt, omdat wij er al die tijd van uitgingen dat er in dat pand geen aansluitin­g meer was.” Eandis neemt de zaak bijzonder ernstig en dient een klacht in tegen de Truiense kotbaas.

800 euro

Door twee jaar lang elektricit­eitsfactur­en te ontlopen, streek Appeltans heel wat geld op. En ondertusse­n rekende hij de elektricit­eitskosten ook nog eens lustig door aan zijn verhuurder­s. “We betalen meer dan 800 euro vaste kosten, die onder meer dienen voor de elektricit­eit. Als we nu horen dat Appeltans dat geld gewoon in eigen zak steekt, kunnen we daar zeker niet mee lachen”, klinkt het bij een van de studenten. “Sommige studenten overwegen om het geld terug te eisen. Maar dat heeft pas zin als we dat allemaal doen en ik denk dat veel medebewone­rs die juridische strijd niet zien zitten.” Om zijn pand opnieuw van elektricit­eit te voorzien, trok Appeltans een kabel van een van zijn andere panden richting Bogaardens­traat 97. “Ook dat kan uiteraard niet”, zegt Jean-Pierre Blomme van Eandis. “We zullen de zaak op de voet blijven opvolgen.”

In december 2015 hebben we de elektricit­eit in dit pand afgesloten en de meter van het net losgekoppe­ld omdat de eigenaar zijn rekeningen niet meer betaalde Jean-Pierre BLOMME Woordvoerd­er Eandis

 ?? Foto HSB ?? De politie viel dinsdag binnen in het studentenk­ot aan de Bogaardens­traat 97 in Leuven.
Foto HSB De politie viel dinsdag binnen in het studentenk­ot aan de Bogaardens­traat 97 in Leuven.
 ?? FOTO HSB ?? ‘Afgesloten + pv diefstal elektricit­eit’, staat er geschreven op een geel lint op de elektricit­eitskast.
FOTO HSB ‘Afgesloten + pv diefstal elektricit­eit’, staat er geschreven op een geel lint op de elektricit­eitskast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium