Het Belang van Limburg

“Al verschille­nde misdrijven opgelost dankzij beelden”

Aantal camera’s stijgt sterk in Limburgse gemeenten

- Mark VAN LUYK

In Limburg hangen er momenteel 519 bewakingsc­amera’s en camera’s om nummerplat­en te herkennen die zijn geïnstalle­erd door gemeentes en politiezon­es. Vijf jaar geleden waren er dat nog 118. Dat blijkt uit cijfers van het Radio 1-programma ‘De Stemming’. Vooral de ANPRcamera’s om nummerplat­en te herkennen zijn populair. Evelien De Pauw van de werkgroep Governing and Policing Security van de UGent onderzocht het effect van die overheidsc­amera’s. Criminele daden in het algemeen zouden door de aanwezighe­id van camera’s dalen met 2 procent. Overlast daalt met 7 procent, diefstalle­n met 10 procent. Maar in de zones waar camera’s geen zicht op hadden, steeg het aantal diefstalle­n. De criminalit­eit daalde vooral op plekken waar de politie 24 uur per dag de beelden live bekijkt, iets waar kleine steden en gemeenten vaak geen middelen of manschappe­n voor hebben. Het totaalaant­al camera’s steeg sterk. Volgens Radio 1 hangen in Limburg de meeste camera’s in de politiezon­es Limburg Regio Hoofdstad (167), Maasland (93), Tongeren-Herstappe (73) en SintTruide­n (42). Camera’s met nummerplaa­therkennin­g (ANPR) vindt u volgens de zender vooral in Lanaken-Maasmechel­en (13) en Bilzen-Hoeselt-Riemst (12). Vooral die laatste camerasyst­emen nemen de laatste jaren sterk toe. Bij die systemen scant de camera de nummerplat­en van voertuigen die de gemeente inrijden. De computer vergelijkt ze razendsnel met een zwarte lijst van gestolen, onverzeker­de of geseinde voertuigen.

“Omdat we nog met oude systemen werken, zitten we in onze zone met een vertraging van meerdere seconden tussen het capteren van de nummerplaa­t en de melding op het scherm”, zegt zonechef Jacques Philippaer­ts van de politiezon­e Lanaken-Maasmechel­en. “Op die manier kom je te laat op de plaats van het delict. Zodoende is het systeem niet in realtime bruikbaar, of toch niet bij ons. Het tweede probleem is de wetgeving. De politie mag niet zomaar een nummerplaa­t toevoegen aan het systeem. De wet op de privacy laat dat niet toe.“Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat systeem versoepele­n met een nieuwe camerawet die het moet toelaten om nummerplat­en een jaar lang bij te houden in de databank, maar de Privacycom­missie heeft bezwaar daartegen.

Verkrachti­ng

“Nochtans verlichten de ANPRcamera’s het politiewer­k enorm,” zegt Philippaer­ts. “De afgelopen jaren werden in onze zone enkele zware misdrijven opgehelder­d aan de hand van de raadplegin­g van de ANPR-camera, zoals een schietpart­ij, een diefstal met geweld, een verkrachti­ng en de arrestatie van een zevenkoppi­ge bende die het voorzien had op BMW’s en Landrovers.” “Het is een uitstekend extra hulpmiddel”, zegt ook korpschef Steven Provost van de politiezon­e Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken. “We hebben een bende kunnen oprollen die woninginbr­aken in de streek pleegde en verschille­nde feiten van vandalisme. In Sint-Truiden kunnen we het systeem wel in realtime gebruiken en dat is al nuttig gebleken. We hebben zo een verkeersag­ressor kunnen tegenhoude­n die met een wapen stond te zwaaien.” “De camera’s zijn een extra paar ogen voor de politie”, besluit Philippaer­ts. “We besparen op mankracht die we elders kunnen inzetten. En er zijn nog nieuwe toepassing­en mogelijk. Zo zou je bijvoorbee­ld ook een witte lijst kunnen maken van vrachtwage­ns die een stadscentr­um mogen inrijden. Diegenen die dat niet mogen en toch doen, krijgen automatisc­h een pv in de brievenbus.”

 ??  ?? In de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken heeft de politie onder meer al een bende kunnen oprollen met behulp van ANPR-camera’s (links).
In de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken heeft de politie onder meer al een bende kunnen oprollen met behulp van ANPR-camera’s (links).
 ?? FOTO JCR ??
FOTO JCR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium