Het Belang van Limburg

“Bodemsaner­ing kost 100.000 euro per veld”

Nederlands onderzoeks­programma ‘Zembla’ onthult grootschal­ige milieuvero­ntreinigin­g met zink door kunstgrasv­elden

- Roel DAMIAANS

De bodem onder en rond kunstgrasv­elden in Nederland is verontrein­igd met zink, kobalt, minerale oliën en andere schadelijk­e stoffen. Tot die conclusie kwam het onderzoeks­programma ‘Zembla’ gisterenav­ond op de Nederlands­e televisie. En dat is te wijten aan het gebruik van rubber als instrooima­teriaal, maar ook als opvulsel voor de bodemlaag onder de grasmat. Naar schatting is dat het geval bij 1.800 Nederlands­e sportvelde­n. De kostprijs om een kunstgrasv­eld te saneren kan oplopen tot 100.000 euro per terrein.

HASSELT -

Het is de derde keer dat het onderzoeks­programma ‘Zembla’ zich vastbijt in het kunstgrasd­ossier. De vorige keren lag de focus op mogelijke gezondheid­srisico’s door het gebruik van de rubberkorr­els als instrooima­teriaal op de mat. In de reportage ‘Tot op de bodem’ spitte ‘Zembla’ gisterenav­ond naar de milieurisi­co’s van de bodemlaag onder de grasmat. Het werd aanvankeli­jk verkocht als een mooi voorbeeld van recyclage voor versleten autobanden, maar vandaag blijkt dat de toepassing van rubbergran­ulaat in en op kunstgrasv­elden schadelijk kan zijn voor het milieu.

Wat is er aan de hand? Bij honderden kunstgrasv­elden in Nederland werd onder de kunstgrasm­at een bodemlaag aangelegd die bestaat uit lavasteen en zand, maar heel vaak werden er ook nog grote brokken gemalen onder vermengd. De schadelijk­e stoffen uit dit rubberafva­l zouden uitgeloogd zijn naar de bodem en wellicht ook het oppervlakt­ewater. In verschille­nde steden en gemeenten is er ongerusthe­id ontstaan over deze milieuvero­ntreinigin­g.

Ernstige risico’s

De redactie van ‘Zembla’ kon bij twintig Nederlands­e gemeenten vertrouwel­ijke saneringsd­ossiers inkijken. In meerdere gevallen ging het om “ernstige verontrein­iging”. In verschille­nde rapporten wordt gesteld dat “de concentrat­iegrens, waarboven potentiële ernstige risico’s voor het ecosysteem of de mens kunnen optreden, wordt overschred­en”. Meest genoemd zijn zink, kobalt, andere zware metalen en minerale oliën. “Stoffen die niet in de bodem thuishoren”, vindt Theo Edelman, een autoriteit op het vlak van bodemonder­zoek bij onze noorderbur­en. “De gemeenten overtreden artikel 13 van de Wet bodembesch­erming. Je mag de bodem niet verontrein­igen en als je dat wel hebt gedaan moet je maatregele­n nemen om dat ongedaan te maken”, aldus Edelman.

Pittige factuur

De steden Gouda en Amersfoort, en voetbalclu­b Ajax in Amsterdam hebben al gespeciali­seerde bedrijven moeten inschakele­n om

Theo EDELMAN Bodemdesku­ndige in ‘Zembla’ de bodemlaag onder kunstgrasv­elden te saneren. Een dure grap, want dat kost al snel 100.000 euro. Vermenigvu­ldig dat met de 1.800 sportvelde­n en er hangt de steden en gemeenten een pittige factuur van 180 miljoen euro boven het hoofd. Een factuur die niemand had zien aankomen en die ook niemand graag betaalt. “Ik denk niet dat de gemeenten dit van tevoren wisten, dit is nooit de be- doeling geweest”, vat André de Jeu van de Vereniging van Sport en Gemeenten het samen.

Het is wettelijk verboden om de bodem te verontrein­igen. Doe je dat wel, dan moet je maatregele­n nemen om dat ongedaan te maken

Zwervende korrels

Het probleem beperkt zich niet tot de sportvelde­n zelf. Willem Jan Boon, sportvelde­nadviseur van veel gemeenten in Nederland, heeft ook onderzoek gedaan naar bodemveron­treiniging rondom kunstgrasv­elden, veroorzaak­t door de zwervende korrels die zich verspreide­n buiten het veld. Jaarlijks zou door weersomsta­ndigheden en het gebruik 250 kilogram rubberkorr­els per veld in de omgeving terechtkom­en en zo de bodem vervuilen.

Frank Hopstaken van RecyBEM, de koepelorga­nisatie van de rubberverw­erkende industrie, houdt vol dat er geen probleem is. “Onze branche heeft ook onderzoek verricht naar mogelijke milieuscha­de, maar er was niets aan de hand.” Zijn argumenten werden in ‘Zembla’ door de bodemdesku­ndige echter afgedaan als onjuist en ongeloofwa­ardig.

Extra onderzoek

Het Rijksinsti­tuut voor Milieu (RIVM) en het ministerie voor Milieu en Infrastruc­tuur gaan alvast een nieuw onderzoek doen naar de milieurisi­co’s van rubbergran­ulaat. Daarbij zullen bodemen watermonst­ers genomen worden rondom deze sportvelde­n. In 2007 stelde de toenmalige Nederlands­e milieumini­ster dat de waterkwali­teitsbehee­rder moest controlere­n of er vervuiling zou optreden in het water op het slib rondom kunstgrasv­elden. Dat is geen enkele keer gebeurd.

 ?? FOTO ZEMBLA ?? Beeld uit de ‘Zembla’-reportage ‘Tot op de bodem’ van gisterenav­ond. Bij honderden kunstgrasv­elden werden grove stukken autobanden vermengd in de bodemlaag. Die hebben nu de bodem verontrein­igd.
FOTO ZEMBLA Beeld uit de ‘Zembla’-reportage ‘Tot op de bodem’ van gisterenav­ond. Bij honderden kunstgrasv­elden werden grove stukken autobanden vermengd in de bodemlaag. Die hebben nu de bodem verontrein­igd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium