Het Belang van Limburg

Enquête, geen referendum

- Onze Wetstraatj­ournalist Timmie Van Diepen houdt ogen en oren voor u open in Brussel

Goed nieuws voor wie graag enquêtes invult. Vanaf volgende week kan iedereen die dat wil zich uitspreken over de energietoe­komst van ons land. Moeten de kerncentra­les dicht? Of bent u bereid te betalen voor hernieuwba­re energie? Het soort vragen dat de wakkere burger beroert. De inspraakro­nde vormt de officiële aanloop naar de opmaak van het o zo belangrijk­e Energiepac­t tussen de vier ministers van Energie die ons land rijk is. Een pact dat eind dit jaar klaar moet zijn en dat onze energietoe­komst moet verzekeren, rekening houdend met de al in 2003 besliste kernuitsta­p die tegen 2025 gerealisee­rd zou moeten zijn. Burgers over zo’n belangrijk thema inspraak geven is belangrijk, maar de vraag is welk doel deze bevraging dient. Welk nut heeft het om de bevolking te vragen of ze nog een rol zien voor kernenergi­e in ons land als de beslissing om er mee op te houden 14 jaar geleden al is genomen? Energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) moest woensdag in het Vlaams Parlement meteen een spervuur van vragen ondergaan. “Deze enquête mag geen excuus zijn om de kernuitsta­p opnieuw in vraag te stellen”, vond Rob Beenders (sp.a). Ook Tommeleins coalitiepa­rtner CD&V waarschuwd­e opvallend genoeg voor “een slag in het water”, als de enquête zonder duidelijk kader en te vrijblijve­nd zal worden gepresente­erd. Want hoe kunnen mensen via een click op het internet de impact van hun antwoorden inschatten, vraagt CD&V zich af.

“Het is een enquête, geen referendum”, sloeg Tommelein op zijn Catalaans terug. “We verengen de vragen niet tot kernenergi­e. Er zal gepolst worden naar de energiemix die mensen willen, de impact van fossiele brandstoff­en in onze mobiliteit, enzovoort. Voor alle duidelijkh­eid: ik ben een hevig tegenstand­er van kernenergi­e, maar ik vind niet dat we de mensen moeten dicteren wat ze zeggen of dat we bepaalde vragen niet mogen stellen. Het gaat ook om de betaalbaar­heid van onze energietoe­komst.”

En daarmee komt de goedkope kernenergi­e opnieuw in beeld. Een scenario waarin de twee jongste centrales Doel 4 en Tihange 3 ook na 2025 openblijve­n, ligt nog steeds op tafel. Daar zal deze enquête, welke de uitslag ook moge zijn, niets aan veranderen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium