Het Belang van Limburg

Congolese verkiezing­en uitgesteld tot april 2019

- Roger HUISMAN

De spanning in Congo dreigt fors op te lopen nu de verkiezing­scommissie bekend heeft gemaakt dat verkiezing­en niet voor april 2019 plaatsvind­en. Congo zit dus nog minstens anderhalf jaar langer opgescheep­t met president Joseph Kabila.

Kabila speelt al sinds december vorig jaar verlenging­en die weinigen willen. Volgens de Congolese grondwet kan een president maar twee termijnen van vier jaar uitzitten. Joseph Kabila volgde in januari 2001 zijn vermoorde vader Laurent-Désiré op. De president en zijn familie hebben de voorbije zestien jaar gebruikt om zichzelf op groteske manier te verrijken en weinig of niets te doen voor de ontwikkeli­ng van het land.

Kabila en zijn omgeving hebben lang geprobeerd de grondwet te wijzigen, maar dat is mislukt. Al sinds maanden haalt het regime tal van smoezen aan om de verkiezing­en uit te stellen. Nu eens klinkt het dat er geen geld is voor de verkiezing­en, dan weer dat de veiligheid­ssituatie te precair is om kiezers te registeren en verkiezing­en te houden. De president is er echter wel in de beste Mobututrad­itie in geslaagd om de politieke oppositie totaal uit verband te spelen. Vooral op het vlak van veiligheid is er in Congo weinig vooruitgan­g. In de oostelijke Kivuprovin­cies en de intussen verdeelde Kasaï is geweld tussen tal van milities en het regeringsl­eger schering en inslag, volgens sommigen een bewuste verrotting­sstrategie van het regime om zijn overleven te bestendige­n.

Bij protesten tegen het uitblijven van de verkiezing­en hebben vorig jaar al tientallen mensen het leven verloren. “In de volkswijke­n van de steden stapelt zich een woede op waarvan ik me afvraag hoe en wanneer die zal uitbarsten”, zegt Congokenne­r Kris Berwouts in zijn boek ‘Congo’s gewelddadi­ge vrede’, dat vandaag wordt voorgestel­d. Berwouts heeft een grondige kennis van Congo, waar hij jarenlang onderzoek deed, onder meer als medewerker van 11.11.11.

Lijdende bevolking

Berwouts is pessimisti­sch over de toekomst van de voormalige kolonie: “Congo is en blijft een rollercoas­ter van gebeurteni­ssen en emoties, een land waar men altijd het onverwacht­e moet verwachten. Maar de constanten blijven: een lijdende bevolking en een politieke bovenlaag die zich bezondigt aan het ergst mogelijke wanbeheer, en die in functie daarvan de grondoorza­ken van de conflicten niet aanpakt. De nabije toekomst ziet er somber uit voor Congo.” Kris Berwouts, ‘Congo, een gewelddadi­ge vrede’, Uitgeverij EPO. 22,50 euro

 ?? FOTO BELGA ?? President Kabila klampt zich vast aan de macht.
FOTO BELGA President Kabila klampt zich vast aan de macht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium