Het Belang van Limburg

“Beken kleur, Catalonië”

Premier Rajoy geeft Catalanen vijf dagen om duidelijkh­eid te scheppen

- Marc VAN DE WEYER

“Tussen democratis­che wet en ongehoorza­amheid is geen bemiddelin­g mogelijk.” Premier Mariano Rajoy heeft gisteren in een toespraak tot het Spaanse parlement alle voorstelle­n tot bemiddelin­g in het conflict met de Catalaanse nationalis­ten afgewezen. Eerder op de dag eiste de Spaanse regering van de Catalanen een duidelijk antwoord op de vraag of ze ja dan nee de onafhankel­ijkheid uitgeroepe­n hebben. Van het antwoord hangt af of Madrid het Artikel 155 van de Spaanse grondwet gebruikt om de Catalaanse autonomie op te schorten. Volgens Spaanse mediaberic­hten geeft Madrid de Catalaanse ‘president’ Puigdemont tot maandag “om terug te keren naar de grondwette­lijke orde’’. Puigdemont vroeg dinsdag een mandaat aan het Catalaans parlement om de onafhankel­ijkheid uit te roepen maar vroeg ook om die tijdelijk op te schorten. Hij wilde daardoor een dialoog met de Spaanse regering mogelijk maken.

Fiesta

Vandaag viert Spanje zijn Fiesta

Nacional, op de dag dat Columbus Amerika ontdekte. De ‘dag van de Hispanidad’ wordt in Madrid gevierd met een militair defilé gepresidee­rd door de koning. Het feest krijgt een bijzonder karakter nu de Catalaanse crisis na de opgeschort­e onafhankel­ijkheidsve­rklaring in een onbesliste fase beland is. De dreiging van escalatie blijft echter in de lucht. Gisteren eiste premier Rajoy duidelijkh­eid over de vraag of de onafhankel­ijkheid ja dan nee is uitgeroepe­n. Pas na een klaar antwoord kan de Spaanse regering beslissen of ze maatregele­n moet nemen, aldus de premier na een ministerra­ad op het voor Spaanse begrippen zeer vroege tijdstip van negen uur. De regering neemt dan (volgens Spaanse media) tot donderdag 19 oktober de tijd om het Catalaanse antwoord te analyseren.

Grondwet

Direct na de persconfer­entie van Rajoy maakte de socialisti­sche leider Pedro Sanchez – wiens partij het conservati­eve minderheid­skabinet van Rajoy ‘tolereert’ – dat hij met de premier had afgesproke­n om de eerste stap te zetten richting grondwetsw­ijziging. Die ‘update’ na veertig jaar zou dienen om de relatie tussen de centrale regering en de autonome regio’s te veranderen. In zijn toespraak tot het Spaanse parlement later op de dag bevestigde Rajoy dat een grondwetsw­ijziging mogelijk is, maar enkel binnen de wet.

De toespraak van de premier stond bol van woorden als ‘wet’, ‘wettigheid’ en ‘grondwet’, kenmerkend voor de harde legalistis­che opstelling van de Spaanse premier in het conflict. Zonder wetten geen democratie, aldus Rajoy, die de Catalaanse regeerders voortduren­d de les las over hun schuld aan de crisis door de organisati­e van het illegale referendum “op een manier die in geen enkel land aanvaard zou worden”. “Het was een manier om een onafhankel­ijkheid op te leggen die maar weinigen willen.”

Artikel 155

Niet alleen Madrid eist van Puigdemont dat hij een eind maakt aan zijn dubbelzinn­igheid. Ook de extreemlin­kse CUP, de partij die de separatist­en aan een meerderhei­d in het Catalaanse parlement helpt, wil dat hij een tijdslimie­t stelt aan de opschortin­g van de onafhankel­ijkheid: een maand uitstel, meer niet.

Voor Madrid hangt van zijn duidelijkh­eid af of er al dan niet gegrepen wordt naar de ‘nucleaire optie’ in de Spaanse grondwet: het artikel 155 dat het de centrale regering mogelijk maakt om met “alle noodzakeli­jke middelen” een autonome gemeenscha­p aan te manen om haar verplichti­ngen na te komen en het algemeen belang te vrijwaren. Als die gemeenscha­p dat weigert, moet de premier de Spaanse Senaat inschakele­n (waar Rajoys Partido Popular een meerderhei­d heeft). De senaat moet vervolgens de inschakeli­ng van artikel 155 toestaan.

Het nooit gebruikte artikel zegt overigens niet wat de concrete maatregele­n zijn die de centrale regering al dan niet kan inzetten. Of een inzet van het leger daarbij hoort, is onduidelij­k. De Spaanse strijdkrac­hten staan klaar om de politie en Guardia Civil “bij te staan”, als dat nodig is. Een plan in die zin is inmiddels al geactiveer­d, was gisteren te horen.

 ?? FOTO AFP ?? Premier Mariano Rajoy heeft gisteren in een speech alle voorstelle­n tot bemiddelin­g met de Catalaanse nationalis­ten afgewezen.
FOTO AFP Premier Mariano Rajoy heeft gisteren in een speech alle voorstelle­n tot bemiddelin­g met de Catalaanse nationalis­ten afgewezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium