Het Belang van Limburg

Wassen, kleden, verzorgen én voeden in amper 12 minuten

Undercover­reportage ‘Pano’ klaagt wantoestan­den aan in commerciël­e rusthuizen

- Jonas MAYEUR

Er werkt zo ontzettend weinig personeel in commerciël­e rusthuizen dat bewoners er geen eten krijgen, dodelijk eenzaam zijn en soms gewoon willen sterven. Dat is de conclusie van een ophefmaken­de ‘Pano’-reportage, gisteravon­d te zien op Eén. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) roept de sector rond de tafel en eist garanties voor de levenskwal­iteit van ouderen.

HASSELT -

Grote luxe, inclusief binnenzwem­bad. Personeel dat altijd klaarstaat. Heerlijke menu’s bedacht door sterrenche­fs. In reclamefil­mpjes lijkt een verblijf in een commerciee­l rusthuis een jarenlange vakantie. “Helaas is de realiteit helemaal anders”, zegt journalist­e Lina Nasser. Zij werkte van april tot augustus voor ‘Pano’ undercover als vrijwillig­ster in zeven private woon-zorgcentra, verspreid over heel Vlaanderen. De lijst aan schrijnend­e situaties die ze vaststelde, is lang.

Goedkope bruine brij

Een van de grote pijnpunten is de voeding, zo blijkt. “De ‘heerlijke menu’s’ uit de spotjes zijn in de praktijk een goedkope bruine brij. Tussen het diner en het ontbijt krijgen bewoners dan weer vijftien uur lang niets te eten. En ik heb volle plateaus gezien die gewoon weer weggehaald werden uit de kamer van ouderen die niet meer zelf konden eten maar ook geen hulp kregen.” Het gevolg is dat bejaarden ondervoed raken. Volgens een onderzoek van huisarts Marc Huylenbroe­ck in een Brussels rusthuis, kan het aandeel ondervoede­n oplopen tot acht op de tien bewoners. “Als dat gebeurt, krijgen bejaarden voedingssu­pplementen toegediend”, zegt Nasser. “Tenminste, als ze daarvoor betalen. De commerciël­e centra verdienen dus geld met een probleem dat ze zelf creëren.” De reportage doet de discussie oplaaien over het feit dat de overheid de opvang van ouderen deels uitbesteed­t aan private ondernemin­gen. Van de 809 woon-zorgcentra in Vlaanderen zijn er nu al 138 in handen van een bedrijf, vaak grote groepen zoals Armonea of Orpea. Uit onderzoek van Belfius blijkt dat commerciël­e rusthuizen gemiddeld minder zorgperson­eel aanwerven dan woon-zorgcentra die uitgebaat worden door een OCMW of vzw. Terwijl de dagprijs in de privé hoger ligt: gemiddeld 59 euro in plaats van 52 of 54 euro. Al zijn er ook plekken waar je tot 250 euro per dag betaalt.

Liever sterven

Nog minder personeel dan elders is eigenlijk onverantwo­ord, zegt Nasser. “De wettelijke normen liggen sowieso al laag. Ik heb het meegemaakt dat één iemand in

Lina NASSER Journalist­e ‘Pano’ twee uur tijd tien mensen moest wassen, aankleden, verzorgen en ontbijt geven. Dan heb je iets meer dan tien minuten per bewoner. Hoe kan je dan naar behoren je werk doen?” Laat staan dat er tijd is om met de bewoners een praatje te slaan of te gaan wandelen. “De isolatie en moedeloosh­eid is bij sommigen zo groot dat bejaarden liever zouden sterven.” Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) beseft dat er een probleem is. In een reactie op de reportage laat hij weten dat hij met de sector wil samenzitte­n om nieuwe afspraken te maken. Hoe die er precies gaan uitzien, is onduidelij­k. Maar Vandeurzen eist alvast garanties, ook van de commerciël­e sector, dat er in alle Vlaamse rusthuizen evenveel aandacht is voor de levenskwal­iteit van ouderen. “Winstbejag mag daarop nooit primeren.”

Ouderen die niet zelf meer kunnen eten krijgen geen hulp, hun plateau met eten wordt gewoon weggehaald

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S VRT ?? “De ‘heerlijke menu’s’ uit de spotjes voor private rusthuizen zijn in de praktijk een goedkope bruine brij”, zegt Lisa Nasser.
FOTO'S VRT “De ‘heerlijke menu’s’ uit de spotjes voor private rusthuizen zijn in de praktijk een goedkope bruine brij”, zegt Lisa Nasser.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium