Het Belang van Limburg

HEEL HOLLYWOOD WIST HET, MAAR IEDEREEN ZWEEG

- Peter MIJLEMANS

Het misbruik van Hollywoodp­roducer Harvey Weinstein (65) lijkt stilaan minder en minder op een klassiek geval van ‘macht erotiseert’ – of zoals hij het uitlegde, impulsief en ongepast gedrag. De getuigenis­sen van actrices en modellen die nu ook over verkrachti­ng spreken, duiden door de gelijkenis­sen op een “systeem-Weinstein”. Een scenario gestoeld op almacht, intimidati­e en een gevoel van onaantastb­aarheid. De reden waarom de slachtoffe­rs zolang hun mond hielden. Minstens twaalf actrices en modellen, waaronder toppers als Angelina Jolie en Gwyneth Paltrow, hebben ondertusse­n getuigd over ongewenste intimiteit­en, handtastel­ijkheden en verkrachti­ng door Harvey Weinstein. De Hollywoodp­roducer, sterke man achter Miramax en door zijn werk goed voor 300 Oscarnomin­aties, zou meer dan 30 jaar lang jonge actrices en modellen hebben betast en misbruikt. Zowat alle vrouwen vertellen in grote lijnen hetzelfde verhaal. Van hoe de onschuldig ogende ontmoeting­en geregeld werden, tot de redenen waarom ze zolang hun mond hebben gehouden.

Geruchten waren er te over dat Weinstein zich vergreep aan vrouwen. Er werd zelfs openlijk gespeculee­rd over zijn “vrouwonvri­endelijke” gedrag tijdens recepties en Oscaruitre­ikingen. Al jaren probeerden journalist­en te achterhale­n of de

Woordvoers­ter Harvey WEINSTEIN “roddels” een grond van waarheid hadden. Ze geloofden de “roddels”, alleen ontbrak het hen aan hard bewijs. Nu worden de Amerikaans­e media plots overspoeld met getuigenis­sen, die veel meer onthullen dan het “vrouwonvri­endelijke” gedrag en de “woede-uitbarstin­gen” waarvoor de producer zich al verontschu­ldigde.

Zakengespr­ek in badmantel

Het is geen toeval, dat de echte stortvloed er komt nadat Weinstein, de meest invloedrij­ke man van Hollywood, ontslagen werd en zijn carrière definitief voorbij lijkt. De slachtoffe­rs getuigen allemaal over de heilige schrik die ze hadden van de man, die hun carrière kon maken en niet naliet die van wie niet aan zijn grillen tegemoetkw­am, te kraken. De systematie­k van Weinstein die als een rode draad door de getuigenis­sen loopt, is onthutsend. De producer nodigde vrouwen uit voor een zakelijke bespreking. Meestal in een hotelkamer. Van zodra hij met zijn filmscript­s of portfolio dicht genoeg bij hen zat, greep hij naar hun borsten, stak hij zijn hand tussen hun benen. Wie de man van zich kon afduwen, moest toekijken hoe hij vervolgens masturbeer­de. In drie gevallen waar vrouwen getuigen van verkrachti­ng, zonderde Weinstein zich bij het “zakelijke gesprek” even af om terug te keren in badmantel. Ondanks hun verzet dwong hij hen tot orale seks en verkrachtt­e hij hen. De getuigenis­sen zijn verkillend. Over hoe ze “bedolven” werden, letterlijk fysiek, maar ook mentaal onder de “zware, sterke, vette, afzichteli­jke man”. Die liet uitschijne­n dat wat hij deed alvast voor hem de normaalste zaak van de wereld was. Hij toonde op geen enkel moment emotie of schuldbese­f. Nadat een van de actrices hem antwoordde dat ze geen hoer was, lachte Weinstein: “Ik zal het op een T-shirt laten drukken.” Schuldgevo­el was er wel bij de slachtoffe­rs, die zichzelf verweten dat ze zich niet fel genoeg hadden verzet. Een trauma opliepen dat nog verzwaard werd door het gevoel dat wat er gebeurd was, hun schuld was. En die nu beseffen dat zij, de lichtgewic­ht modellen en ranke actrices, meestal de fysieke kracht niet hadden om Weinstein van zich af te houden.

Met respect voor alle vrouwen die getuigden, gelooft Mr. Weinstein dat al die relaties met instemming waren

Lange tentakels

De reputatie van Weinstein en de verhalen over zijn wanpraktij­ken vonden hun weg in het roddelcirc­uit in Hollywood. Vrouwen werd terughoude­nder voor privéontmo­etingen. Dus zorgde hij voor omkadering die veilig leek. Gesprekken die tijdens feestjes zouden doorgaan, maar waar plots niemand bleek

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minstens twaalf actrices en modellen getuigden over ongewenste intimiteit­en, verkrachti­ng en handtastel­ijkheden door Weinstein. Onder hen (van links naar rechts) Gwyneth Paltrow, Rose McGowan, Patricia Arquette en Angelina Jolie.
FOTO PHOTO NEWS Minstens twaalf actrices en modellen getuigden over ongewenste intimiteit­en, verkrachti­ng en handtastel­ijkheden door Weinstein. Onder hen (van links naar rechts) Gwyneth Paltrow, Rose McGowan, Patricia Arquette en Angelina Jolie.
 ?? FOTO RTR ?? Harvey Weinstein (65) met zijn echtgenote Georgina Chapman (41). Zij heeft na de recente onthulling­en de scheiding aangevraag­d.
FOTO RTR Harvey Weinstein (65) met zijn echtgenote Georgina Chapman (41). Zij heeft na de recente onthulling­en de scheiding aangevraag­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium