Het Belang van Limburg

Door affaire-Weinstein

-

te zijn. Uitnodigin­gen op naam van – vrouwelijk­e – medewerker­s die uiteindeli­jk niet meer deden dan de actrices achterlate­n aan Weinsteins deur. Vergaderin­gen met stafleden, die werden weggestuur­d eens zijn prooi aanwezig was. Sommige personeels­leden wisten van niets, andere keken de andere kant op. Er waren er ook die meedraaide­n in het systeem omdat het nu eenmaal hun baas was.

Weinstein gebruikte ook zijn volle gewicht als de belangrijk­ste man van Hollywood. Aan Gwyneth Paltrow liet hij duidelijk verstaan dat haar scenario groen licht zou krijgen als ze zich zou schikken naar zijn grillen. Tegen een andere actrice zei hij onomwonden: “Zet onze vriendscha­p niet op het spel voor vijf minuten met mij.” Meer dan één actrice getuigde dat ze het gevoel hadden dat die “vriendscha­p” begon te slabakken nadat ze Weinstein hadden afgewezen of gestopt. Niet alleen bij zijn bedrijf, maar ook bij andere filmmaatsc­happijen of evenemente­nbureaus. Wonderboy Weinstein werd vaak om advies gevraagd, omdat hij een neus had voor talent en mogelijkhe­den zag die anderen niet opmerkten. En dat werd blindeling­s gevolgd. Zijn tentakels waren lang, en de houdgreep ervan wurgend.

Lekken naar roddelpers

Vreesde Weinstein dat er mogelijk iemand naar de politie zou stappen, dan intimideer­de hij hen. Zoals Paltrow ge- tuigde, dat hij dan “haar carrière zou kapotmaken”. Intimidati­e was niet het enige middel dat Weinstein gebruikte. Wie “vervelend deed” door hem in opspraak te brengen, zette hij zelf in een kwaad daglicht om hun betrouwbaa­rheid te ondermijne­n. Door persoonlij­ke details te lekken aan roddelblad­en die de verhalen met plezier breed uitsmeerde­n. Die praktijk was gekend bij zijn slachtoffe­rs. Sommige actrices vreesden dat ze in een situatie van woord tegen woord zouden terechtkom­en als ze aangifte zouden doen bij de politie. Zij met een beschadigd imago, tegenover de almachtige producer en zijn batterij advocaten. Ze pasten voor dat horrorscen­ario. Als het moest, liet hij die advocaten een contract opstellen. Geld tegenover zwijgplich­t. Inclusief een onderteken­d document dat Weinstein hen nooit had aangeraakt, of dat er wederzijds­e instemming was. Weinstein liet een woordvoers­ter gisteren de nieuwe beschuldig­ingen ontkennen. Er was evenmin sprake van “het straffen” van vrouwen die niet op zijn avances zijn ingegaan, noch was er sprake van seks zonder instemming. “Met respect voor alle vrouwen die getuigden, gelooft Mr. Weinstein dat al die relaties met instemming waren.” Of die uitleg na de stortvloed getuigenis­sen door justitie zal worden geloofd, is twijfelach­tig. Voor Weinsteins echtgenote Georgina Chapman (41) is de maat alvast vol. Zij heeft na tien jaar huwelijk de echtscheid­ing gevraagd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium