Het Belang van Limburg

Noord-Zuid

- Pascal Paepen Economist Thomas More en KU Leuven

Jaren geleden schreef uw dienaar ook al columns. Voor De Morgen nog wel. Iedereen mag al eens een jeugdzonde begaan. Ook toen schreef ik wat ik dacht. Uiteraard. Het zou zonde zijn om dat niet te doen. Mijn mening werd en wordt uiteraard niet door iedereen gedeeld. Maar dat hoeft ook niet. Het meeste kritiek kreeg ik destijds toen ik schreef dat onze noorderbur­en heel anders en veel beter reageerden op de crisis dan Belgische politici. In Nederland zette men onmiddelli­jk de tering naar de nering. Niet ondanks, maar net door de crisis, werd er in Den Haag fors bespaard. En of dat pijn deed! Maar hoe luidt het gezegde? Dat je geen omelet kan bakken zonder de eieren te breken. De bezuinigin­gen waren, hoe paradoxaal ook, een investerin­g om het nadien weer veel beter te hebben. En wat zien we vandaag? Dat het de Nederlande­rs gelukt is! Ze verdienen daarvoor een welgemeend­e proficiat. In Nederland wordt nu immers weer volop aan echte investerin­gen gedacht. De economie draait er meer dan behoorlijk, de overheidsf­inanciën zijn op orde en de politici keren de burgers een dividend uit van vele miljarden euro’s. Tegelijker­tijd wordt de Nederlande­r aangespoor­d om te sparen en te beleggen. De belasting op dividenden, vergelijkb­aar met onze roerende voorheffin­g, wordt zelfs geschrapt. Als stimulus kan dat tellen!

En hoe zit het ondertusse­n bij ons? Ook hier draait de economie behoorlijk. Dat kan haast niet anders. Als open economie profiteren we sowieso van de goede gang van zaken in Nederland, Duitsland en zelfs Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Werkgevers creëren iedere dag jobs en het vertrouwen bij consumente­n stijgt daardoor. Belgen maken zich minder zorgen over hun toekomst. En toch. In de Wetstraat lijkt nog een crisisstem­ming te heersen. Bij iedere begroting moet de regering op zoek naar alweer nieuwe, moeilijke besparinge­n en nieuwe, zogezegd rechtvaard­ige belastinge­n. Wat er niet is, kan je immers niet uitdelen. Wat een groot verschil met Nederland! In tegenstell­ing tot de Nederlande­rs hebben onze politici gekozen voor salami-besparinge­n. Altijd weer meer dunne schijfjes. Begrotinge­n moeten daardoor regelmatig worden bijgestuur­d. Je hebt het gevoel dat er altijd en almaar meer moet worden bespaard en dat de crisis nooit ophoudt.

Wij zijn het land van loodgieter­s die lekken herstellen maar geen budget krijgen om het hele sanitair te vernieuwen. Een beetje langetermi­jnpolitiek is te veel gevraagd. En dus worden belastinge­n op dividenden en beurstakse­n hier opgetrokke­n in plaats van afgevoerd en blijven treinen in Limburg op diesel rijden omdat de vernieuwin­gen op het spoornet stoppen aan de provincieg­rens. In voetbal zijn we beter dan de Nederlande­rs, dat wel. Maar voor de rest kunnen we nog veel van hen leren.

In voetbal zijn we beter dan de Nederlande­rs, dat wel. Maar voor de rest kunnen we nog veel van hen leren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium