Het Belang van Limburg

“Nieuwe chauffeurs worden met een vals gevoel van veiligheid de weg op gestuurd”

-

Minister van Mobiliteit Ben Weyts verklaarde op tv dat een slipcursus jonge autobestuu­rders een ‘vals gevoel van veiligheid’ geeft. Dergelijke verklaring­en tonen aan dat je, als bevoegde minister, ofwel slecht wordt geïnformee­rd ofwel totaal geen voeling hebt met wat zich écht op het terrein afspeelt, of beiden.

Een (anti)slip- of rijvaardig­heidscursu­s gaat veel verder dan het leren beheersen van je voertuig. Het is een actieve training met de nadruk op het voorkomen van ongevallen.

Wie intussen wel met een vals gevoel van veiligheid de weg wordt opgestuurd, is de nieuwe lichting autobestuu­rders. Die wordt namelijk voorgeloge­n dat de rijopleidi­ng verbeterd is. Behalve het feit dat je als begeleider niet langer vrijblijve­nd iemand mag leren rijden, is er fundamente­el weinig gewijzigd. En of het een goed idee is om een kandidaatb­egeleider, na een spoedcursu­s van een halve dag, in de waan te laten dat hij/zij over evenveel competenti­es beschikt als een ervaren rijschool-lesgever, is ook nog maar de vraag. Als vals gevoel van veiligheid kan dit tellen. Volgens minister Weyts krijgen de nieuwe bestuurder­s, dankzij het verlengen van de ‘oefenperio­de’, langer de kans om te trainen in wisselende weersomsta­ndigheden. Flauwekul natuurlijk. De enige garantie die je met deze maatregel hebt, is dat mensen enkele maanden langer moeten wachten om hun examen af te leggen. Het aantal oefenkilom­eters, noch de weersomsta­ndigheden kunnen of moeten immers gecontrole­erd of geregistre­erd worden.

Het decreet om nieuwe bestuurder­s na enkele maanden opnieuw naar de rijschool te sturen, is klaar. Hoe het zal worden ingevuld, daarover bestaat nog heel veel onduidelij­kheid, maar dat kan helaas over de volledige hervorming van de rijopleidi­ng worden gezegd. Ben ik een voorstande­r om in deze fase een slipcursus te verplichte­n? Helemaal niet.

Ik pleit er wel voor om in de terugkomfa­se van de rijopleidi­ng een waaier aan kwalitatie­ve opleidinge­n aan te bieden. Laat de mensen kiezen en dring hen niks op. Zoals de kaarten nu op tafel liggen, zal er gekozen worden voor een formule van de grootste gemene deler. Een mossel-nochvis-opleiding, waar niemand iets aan heeft.

Chris VANHEE, Rijvaardig­heidscentr­um Pro Move, Houthalen-Helchteren

 ?? FOTO SPS ?? “Minister Weyts is ofwel slecht geïnformee­rd of heeft geen voeling met wat er zich op het terrein afspeelt.”
FOTO SPS “Minister Weyts is ofwel slecht geïnformee­rd of heeft geen voeling met wat er zich op het terrein afspeelt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium