Het Belang van Limburg

“STVV en Ferrera eeuwig dankbaar”

Ex-Kanarie WILLIAM STILL (24) jongste coach ooit in Belgisch profvoetba­l

- Gunter SCHOOFS

William Still is de jongste hoofdtrain­er ooit in ons profvoetba­l. Still, die destijds door Yannick Ferrera werd binnengeha­ald bij STVV als videoanali­st, is momenteel T1 bij Lierse minstens tot het einde van periode 1. “Als jonge puber had ik een abonnement op STVV. Daar is het allemaal begonnen”, zegt William. “Ik ben die club nog altijd dankbaar.” Voetbal zit in de genen bij de familie Still. Broer Edward, ook al ex-STVV, volgde Ivan Leko naar Club Brugge. Nicolas, de jongste telg, is nu op zijn beurt videoman van de Kanaries. Alle drie weten ze heel goed hoe het spelletje werkt. Als jonge gastjes analyseerd­en ze al matchen voor elkaar op Stayen, waar Eward en Will een abonnement hadden.

William Still zette vier jaar geleden zijn eerste stappen op het hoogste niveau bij datzelfde STVV, waar hij ook nog even jeugdspele­r was. Still stuurde Yannick Ferrera een bundel met een wedstrijda­nalyse als sollicitat­ie. Omdat er geen budget was, ging William Still dan maar voor een peulschil aan de slag bij zijn droomclub.

Een jaar later trok Still met zijn mentor naar Standard. Later, bij KV Mechelen, de huidige club van Ferrera, bleek er geen plaats meer voor Still. Al had ook Ferrera het graag anders gezien, want de twee hebben nog altijd een sterke band.

Ik heb eerst gevraagd aan de meer ervaren kerels in de technische staf of ze het oké vonden

Engelse ouders

Ferrera of geen Ferrera: nog voor zijn 25ste verjaardag van dit weekend debuteerde William Still als hoofdtrain­er van Lierse, waar hij eerder al aan de slag was als analist. Het bestuur bevestigde gisteren nog zijn vertrouwen in Still. Hij mag zich nu even de jongste trainer ooit in het Belgische profvoetba­l noemen.

“De vraag kwam een beetje onverwacht”, zegt Still, de zoon van twee Engelse ouders die perfect Frans, Nederlands en Engels spreekt. “Ik heb eerst gevraagd aan de meer ervaren kerels in de technische staf of ze het oké vonden. Iedereen stond achter de beslissing van de club.”

Dat bij Club Brugge trainer Ivan Leko jonger is dan speler Timmy Simons was begin dit seizoen al redelijk uniek.

Spelers ouder dan de trainer

Maar in de basiself van vorig weekend bij Lierse stonden maar liefst zeven spelers ouder dan trainer Still. “Ach, leeftijd is maar een cijfer. Het voelt niet alsof ik me extra moet bewijzen. Soms is het zelfs een voordeel dat de leefwereld van de spelers ook die van mij is en ik hen dus goed begrijp.”

Het verhaal van Still doet wat denken aan dat van de Duitser Julian Nagelsmann. Die werd op zijn 28ste hoofdtrain­er van Hoffenheim in de Bundesliga en werd op zijn 29ste verkozen tot Trainer van het Jaar.

“Hij kan een voorbeeld zijn, maar ik heb nog niet de ambitie om nu al hoofdtrain­er te worden. Daar wacht ik best nog wat jaartjes mee. Eerst nog ervaring opdoen.”

Belofte in Bergen

William STILL Begin dit seizoen verliet Still Lierse om terug te keren naar Standard als videoanali­st. Maar 48 uur later stond hij alweer op het Lisp. “Ik voelde meteen dat het niet klikte met Sa Pinto. Ik zat in een andere kleedkamer dan de technische staf, moest apart eten en had geen contact met de spelers. Ik was puur videoanali­st en niets meer. Ik stond niet meer op het veld. Daarom keerde ik liever terug naar Lierse, waar ik wel op het veld stond als assistent.”

Still speelt zelf ook nog bij een WaalsBraba­ntse tweedeprov­incialer. Hij schopte het ooit tot in de belofteplo­eg van Bergen. “Maar ik wist vrij snel dat ik niet het talent had om echt door te breken als profvoetba­ller. Daarom moest ik iets anders proberen. Om die reden klopte ik dus aan bij Yannick Ferrera en Sint-Truiden. Ik ben hen eeuwig dankbaar voor de kans die ik kreeg.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium