Het Belang van Limburg

Vierende Messi verovert Argentijns­e harten

Spits trapt Argentinië met hattrick naar WK

- Bart LAGAE Bart LAGAE

insdag een van haar mooiste momenten in het Koning Boudewijns­tadion. 6) en Thorgan (24) samen drie van de vier Belgische goals tegen Cyprus, Thorgan gaan er straks misschien twee zonen mee naar het WK in d om niet snel te vergeten”, blikt vader Thierry terug. Twaalf jaar na zijn debuut voor de nationale ploeg heeft Argentinië Lionel Messi (30) eindelijk in de armen gesloten. Niet zozeer omdat hij met een hattrick La Albicelest­e over de streep trok in de kwalificat­iekraker in Ecuador, wel voor wat nadien in de kleedkamer gebeurde: een uitgelaten Messi in bloot bovenlijf vierde op de banken de WK-kwalificat­ie. “Voor het eerst hebben we Messi zien lachen en dansen”, schreef Diaro Olé. “Nu is hij echt een van ons.” De moeilijke relatie tussen Messi en de Argentijne­n gaat terug tot zijn vroege verhuizing naar Spanje en de prioriteit die hij altijd bij zijn werkgever Barcelona leek te leggen. Terwijl de hele wereld La Pulga (de vlo) de hemel in prees, konden ze in zijn geboortela­nd maar niet begrijpen waarom hij niet even productief was voor zijn land als voor zijn club. Het trauma van drie verloren finales - twee keer in de Copa América en één keer op het WK - werd voor een deel in zijn schoenen geschoven. Na zijn gemiste penalty in de finale van de Copa América 2016, trok hij zich zelfs kort als internatio­nal terug.

Tijdens de voorbije kwalificat­iecampagne werd de gespannen relatie tussen Messi en de Argentijne­n nog verder op de proef gesteld. De Vlo kondigde een collectiev­e persboycot af toen een radiostati­on zijn ploegmaat Ezequiel Lavezzi beschuldig­de van marihuanag­ebruik. De ploeg draaide bij, Messi bleef een jaar lang zwijgen.

Tot dinsdagavo­nd in Quito alles veranderde. Ecuador kwam in de eerste minuut op voorsprong, maar Messi loodste zijn land met drie heerlijke goals naar de noodzakeli­jke winst. “Gelukkig is God een Argentijn”, schreef Diario Olé. En voor het eerst had de populairst­e sportkrant van het land het daarmee niet over Diego Maradona, maar over de nummer tien van Barcelona. La Voz, een krant uit de stad Córdoba, vroeg om vergiffeni­s: “Gracias Messi, perdón Messi.” De krant had hem vroeger als een koele kikker afgeschild­erd, zonder hart voor de nationale ploeg.

Messi brak zijn boycot af en verwees naar de drie verloren finales. “Het was onterecht wat daar gebeurde. We hadden ze nooit mogen verliezen.” Heel Argentinië hoopt dat het in Rusland - Messi wordt dan 31 en is waarschijn­lijk voor het laatst op zijn sterkst - eindelijk anders wordt. De video uit de kleedkamer met een zingende Messi doet het land dromen van een eerste wereldbeke­r sinds 1986.

 ?? Foto PHN ?? Zingend in bloot bovenlijf leidde Messi ook de festivitei­ten in de kleedkamer.
Foto PHN Zingend in bloot bovenlijf leidde Messi ook de festivitei­ten in de kleedkamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium